PUTIN SE OGLASIO NAKON SASTANKA SA OVIM MOĆNIKOM! Najavio i ŠTA PLANIRA DA URADI - mnogi će se DRŽATI ZA GLAVU!
Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/ Daily Mail

REKAO JE ŠTA MISLI

PUTIN SE OGLASIO NAKON SASTANKA SA OVIM MOĆNIKOM! Najavio i ŠTA PLANIRA DA URADI - mnogi će se DRŽATI ZA GLAVU!

Putin je rekao da su odnosi dve zemlje "faktor stabilnosti" i da "nisu oportunistički i nisu upereni ni protiv koga"

Objavljeno:

Kineski predsednik Si Đinping istakao je danas da su odnosi Pekinga i Moskve "odnosi dobrih suseda, prijatelja i partnera", a njegov ruski kolega Vladimir Putin je ocenio da su oni i "faktor stabilnosti na međunarodnoj sceni".

Putin je stigao rano jutros po kineskom vremenu u Pekingu gde ga je Si Đinping dočekao sa punim vojnim počastima kod sedišta kineskog parlamenta u centru grada. Odnosi Kine i Rusije nisu samo u osnovnom interesu dve zemlje i dva naroda , ocenio je Si Đinping i rekao da je spreman da ojača te veze, prenelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. Putin je rekao da su odnosi dve zemlje "faktor stabilnosti" i da "nisu oportunistički i nisu upereni ni protiv koga", preneli su ruski mediji.

Putin i Si Đinping
Putin i Si Đinpingfoto: Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia

Putin je došao u Peking s nadom da ubedi svog, kako je istakao, "dragog prijatelja" Si Đinpinga da pruži veću podršku ruskim ratnim naporima u Ukrajini, piše Frans pres.

Dvodnevna poseta je prva Putinova inostrana poseta od kada je ponovo izabran za predsednika, u martu ove godine, i druga poseta Kini u nešto više od šest meseci. Kina je važan izvor ekonomskog spasa za Rusiju koja je pod jakim zapadnim sankcijama kojima je kažnjena zbog vojne ofanzive na Ukrajinu.

Nekoliko sati pred odlazak na put Putin je pozdravio napredovanja ruske vojske u Ukrajini. Rusi tvrde da su zauzeli više mesta u severoistočnoj Harkovskoj oblasti.

Si Đinping se nedavno vratio sa evropske turneje tokom koje je posetio Francusku, Srbiju i Mađarsku gde je branio pravo da održava normalne ekonomske veze sa svojim ruskim susedom.

Putin i Si Đinping
Putin i Si Đinpingfoto: Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia

Kina uvozi ruske energente po dobrim cenama. Dve zemlje su početkom 2022. godine, neposredno pre početka ruske invazije na Ukrajinu, formirale bilateralno partnerstvo opisano kao "bezgranično".

Si je rekao da dve zemlje dalje razvijaju odnose kao "dobri susedi, dobri prijatelji i dobri partneri"; u sprovođenju svojih obaveza o "odnosima bez granica" potpisanom 2022, prema državnoj televiziji CCTV. Od tada Rusija je postala ekonomski sve više zavisna od Kine kako su zapadne sankcije prekinule njen pristup velikom delu međunarodnog trgovinskog sistema.

Ruska državna agencija RIA-Novosti prenela je Putinove reči da odnosi Rusije i Kine nisu uperene ni protiv koga.

"Naša saradnja u svetskim pitanjima danas je jedan od glavnih stabilizujućih faktora na međunarodnoj sceni", rekao je Putin.

Putin je pohvalio Sija na njegovoj inicijativi Pojas i put u sklopu koje namerava da gradi puteve, luke, elektrane i drugu infrastrukturu koja povezuje Kinu sa susedima.

Kremlj je saopštio da će dva predsednika razgovarati o ključnim oblastima razvoja rusko-kineske saradnje, i razmeniti mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima.

U razgovoru za kinesku novinsku agenciju Sinhua u sredu Putin je pozdravio "iskrenu želju" Pekinga da radi na rešenju ukrajinske krize.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

Kina redovno poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, gde se podrazumeva Ukrajina, ali takođe poziva da se uzme u obzir zabrinutost oko bezbednosti Rusije.

Tokom Putinove posete stručnjaci očekuju da će Moskva i Peking slaviti svoje partnerstvo i potpisati više trgovinskih sporazuma.

Oni treba takođe da objave zajedničko saopštenje i da prisusstvuju večeri kojom se obeležava 75 godina diplomatskih odnosa između dve zemlje, prema saopštenju Kremlja.

Putin treba da se sastane sa premijerom Li Ćijangom i u petak da otputuje u Harbin na severoistoku da poseti sajam posvećen trgovini i investicijama.

Bliske veze dve zemlje nailaze na sve veću podozrivost više zapadnih zemalja, piše Frans pres.

Ruska zastava
Ruska zastavafoto: Profimedia

Vašington je Pekingu dao crvenu liniju da ne snabdeva Rusiju direktno sa oružjem i kaže da za sada nema dokaze da se to ne poštuje. Ali SAD ocenjuju da kineska ekonoomska podrška ipak omgućuje Rusiji da ojača svoju proizvodnju raketa, dronovga i tenkova.

Kinesko-ruska razmena "eksplodirala" je od početka ruske invazije Ukrjaine i dostigla 240 milijradi dolara 2023. godine, prema podacima kineske carine. ;Ali kineski izvoz ka Rusiji pao je u martu i aprilu posle pretnje Vašingtona da će uvesti sankcije finansijskim institucijama koje podržavaju ruski rat.

Bonus video:

05:19

MOGUĆ SUKOB RUSIJE I NATO SNAGA General u penziji upozorio: Putin spreman na nuklearni rat ODRŽAVAJU BOJEVE GLAVE U PUNOM STANJU

(Espreso/Beta/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.