ZA NAPAD NA NASTAVNIKE ZATVOR I OD OSAM GODINA! Tretiraće se kao napad na advokate - VELIKE PROMENE U PROSVETI!
Đaci u učionici, Foto: Zorana Jevtić

USVOJEN ZAHTEV PROSVETARA

ZA NAPAD NA NASTAVNIKE ZATVOR I OD OSAM GODINA! Tretiraće se kao napad na advokate - VELIKE PROMENE U PROSVETI!

U znak podrške i solidarnosti USPRS juče je organizovala protest u Beogradu, a u 860 škola, njihovih članica, u Srbiji nastava je bila obustavljena

Objavljeno:

Zahtev prosvetnih radnika da se napad na zaposlene u prosveti tretira kao napad na adokate usvojen je na sastanku predstavnika reprezentativnih sindikata u prosveti, ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanovic i ministarke pravde Maje Popović!

Ovaj zahtev predložila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) nakon što je bivši đak naneo teške povrede Slobodanu Zoriću, profesoru Tehničke škole "9. maj" u Bačkoj Palanci. Samo nedelju dana kasnije profesor Treće beogradske gimanzije zadobio teže povrede glave i prelom jagodične kosti dok je razdvajao zavađenu grupu učenika.

Podsetićemo i na slučaj iz Trstenika kada su tri đaka izmakla stolicu profesorki engleskog u Tehničkoj školi, sve to snimali i postavili na društvene mreže. A napada na prosvetare bilo je još...

Posle prebijanja profesora

Direktorka podnela ostavku

Antić kaže da ih je ministarka prosvete na sastanku obavestila da je direktorka Tehnička škole "9. maj" u Bačkoj Palanci Snežana Ivelja podnela ostavku nakon nasilja koje je preživeo profesor Slobodan Zorić.

Marko Maksimović iz Sindikata prosvetnih radnika Bačka Palanka rekao je na skupu ispred Vlade da su svi u Tehničkoj školi "9. maj" zatečeni nasiljem.

- Svi se pitamo da li je moguće da se to desilo našem Slobi, čoveku koji miran, tih, tolerantan, koji za decu ima samo lepe reči, čoveku koji nije davao deci negativne ocene. On je malo bolje, pušten je na kućno leenje, ali njega čeka još jedna operacija. Fizičke rane će proći, ali one na duši nikad neće - kazao je Maksimović i podsetio da se to nasilje dogodilo u nedelji sećanja i zajedništva na stradalu decu u Ribnikaru.

Protest prosvetara
Protest prosvetarafoto: Printscreen/Naxi Kamere

U znak podrške i solidarnosti USPRS juče je organizovala protest u Beogradu, a u 860 škola, njihovih članica, u Srbiji nastava je bila obustavljena. Uniji su se na skupu pridružili i kolege iz drugih sindikata. Protest je počeo u podne, prosvetari su u šetnju krenuli od zgrade Skupštine Srbije do zgrade Vlade, gde su u 14 sati imali sastanak sa ministarkama i njihovim pomoćnicima.

Zaposleni u prosveti imali su samo jedan zahtev, a to je da se izmeni Krivični zakonik i da se napad na zaposlene u prosveti tretira kao napad na advokate što je i usvojeno.

- Oni koji obavljaju dužnost nastavnika biće maksimalno zaštićeni, a oni koji budu činili napade na zaposlene u prosveti biće maksimalno kažnjavani. Kako nam je rečeno na sastanku koliko već sutra će početi da se radi na izmeni Krivičnog zakonika - rekao je za Kurir predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić nakon sastanka u Vladi.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović potvrdio je za Kurir da se došlo do dogovora.

- Ne mogu da kažem da je u potpunosti usvojen zahtev sve dok ne vidim tekst Krivičnog zakonika, rekli su da prihvataju sugestije naše, ali dok ne vidimo konačan tekst ne mogu da kažem da su prihvatili sve naše zahteve. Mogu da kažem da je ministarka pravde Maja Popović ovo vrlo ozbiljno shvatila. Ponudili su nam da kada nam daju tekst dokumenta, mi damo svoje sugestije, ukoliko ih budemo imali - rekao je Marjanović.

  • ČINJENICE

Ovako prosvetari traže da budu tretirani napadi na njih

Napad na advokata, prema odredbama člana 336v Krivičnog zakonika, podrazumeva:

Ko napadne advokata ili člana njegove porodice, a u vezi sa obavljanjem advokatske službe, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu advokatu ili članu njegove porodice ili preti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu advokatu ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

Ko uništi, ošteti ili učini neupotrebljivom stvar u imovini advokata ili člana njegove porodice, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Ako je delom iz stava 4. ovog člana prouzrokovana šteta koja prelazi 450.000 dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Sajt Advokatske komore Beograda

On je dodao da je učinjen prvi korak.

- Ovo je u interesu obrazovanja, dece. Mi ne štitimo ovde samo zaposlene u obrazovanju, već sve. Želimo da nam škole budu bezbedne i sigurne. Sa druge strane, ako bude ovako kako su nam rekli to će biti dobro, a ako ne bude, onda ćemo razmatrati dalje korake.

Ministarstvo prosvete

Treba jačati autoritet prosvetnih radnika

Ministarstvo prosvete saopštilo je juče da je na sastanku sa predstavnicima sindikata "dogovoreno da se u tekst Zakona o izmenama i dopunama KZ koji priprema Radna grupa Ministarstva pravde uvrsti, u cilju povećane krivično-pravne zaštite prosvetnih radnika, posebno krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju".

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanovićfoto: Tamara Trajković

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je osudila svaki oblik nasilja, saglasila se da treba jačati autoritet prosvetnih radnika i obrazovni sistem činiti bezbednim. Na sastanku je istaknuto da se pitanje nasilja može rešiti samo sinhronizovano i u saradnji svih institucija i pojedinaca u društvu.

Inače, kako prema odredbama člana 336v Krivičnog zakonika za napad na advokate predviđene su kazne zatvora i do osam godina.

Bonus video:

01:59

DECA NAM U SREDNJU ŠKOLU DOĐU SAGORELA Šćepanović: Roditelji ih pritiskaju, gubitak autoriteta u kući SVALJUJU NA NASTAVNIKE

(Espreso / Kurir / Mina Branković / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.