EVO KADA BI MOGLA DA SE UVEDE SOCIJALNA PENZIJA U SRBIJI: Oglasio se ministar sa novim vestima
Penzioneri, Foto: Beta/Dragan Gojić

penzioneri

EVO KADA BI MOGLA DA SE UVEDE SOCIJALNA PENZIJA U SRBIJI: Oglasio se ministar sa novim vestima

Prema prvim procenama takvih građana je bilo oko 200.000 najviše žena iz seoskih sredina

Objavljeno:

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić već godinama se bori za uvođenje garantovanih penzija za one koji su navršili 65 godina a nisu stekli pravo na penziju niti imaju imovinu od koje bi mogli da se izdržavaju, kao ni druge prihode.

Prema prvim procenama takvih građana je bilo oko 200.000 najviše žena iz seoskih sredina.

Ali, selekcijom i prikupljanem podataka, došlo se do pretpostavke da je ta cifra ipak znatno manja i iznosi nekoliko desetina hiljada ljudi.

1 / 5 Foto: Beta/Dragan Gojić

Sada se ta ideja sve više razrađuje i približava pa je PUPS, stranka čiji je lider Krkobabić, tu ideju već prezentovala državnim telima.

Socijalne penzije trenutno postoje u oko 100 država, a uvedene su da bi zaštitile ljudska prava, pravo na dostojanstvo i lični integritet starijih građana.

Prema psolednjim najavama Krkobabića, ova narodna pomoć mogla bi iznositi i 150 evra, kao u nekim državama u okruženju.

Kako je kazao, PUPS nastavlja bitku za socijalno-garantovanu penziju, narodnu nadoknadu, u iznosu ne manjem od 150 evra, poput nekih zemalja u okruženju.

Oko 100 zemalja ima ovu penziju a u dve države regiona (Hrvatska i Makedonija) ona upravo toliko i iznosi.

Penzioneri/Ilustracija
Penzioneri/Ilustracijafoto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Nju željno iščekuju svi oni koji nisu i nikada neće biti penzioneri, posebno žene, one koje žive u selima Srbije, izjavio je on.

Ta socijalna garantovana penzija treba da bude jedna vrsta narodne nadoknade za odricanja, trpeljivost i povređeno dostojanstvo jednog broja ljudi koji nikada neće ostvariti penziju, a ceo život su marljivo radili – istakao je Krkobabić.

On je još dodao da će resorno ministarstvo već radi na prikupljanje podataka o potencijalnim korisnicima socijalne garantovane penzije.

U svetu inače postoje dva vida socijalne garantovane penzije.

Prvi je univerzalna socijalna penzija, koja je dostupna svim starijim licima bez primanja, a koja ispunjavaju starosni uslov.

Drugi vid su socijalne penzije sa proverom, dostupne siromašnim starijim licima, koja moraju da ispune više uslova, poput prebivališta, državljanstva, zarade, ukupnih prihoda, imovine…

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso/Penzionisani.rs/Vesna Pejčić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.