OVO JE RAZLOG ZAŠTO KOMARCI NE PRESTAJU DA VAM PIJU KRV: Čim primete OVO na vama, NAPADAJU KAO DROGIRANI
Komarac, Foto: Profimedia

vaŽno

OVO JE RAZLOG ZAŠTO KOMARCI NE PRESTAJU DA VAM PIJU KRV: Čim primete OVO na vama, NAPADAJU KAO DROGIRANI

"Testovi vida komaraca pokazali su da ih više privlače tamnije boje i one koje su više na crvenoj strani spektra", kaže Ris. Imajući to na umu, izbegavajte crnu, jarkocrvenu, narandžastu...

Objavljeno:

Ako vas poslednjih nedelja ujedaju komarci "kao ludi", i to više nego druge, verovatno radite nešto što ih mami. Saznajte kojih pet stvari vas čine "magnetom" za komarce!

1. Nosite odeću određenih boja

Vaš izbor odeće je važniji nego što mislite ako želite da izbegnete komarce. Kada se držite svetlijih nijansi i hladnijih tonova kao što su zelena, plava i ljubičasta, manje je verovatno da ćete postati meta ujeda, kaže dr Čarls van Ris, naučnik i prirodnjak.

"Testovi vida komaraca pokazali su da ih više privlače tamnije boje i one koje su više na crvenoj strani spektra", kaže Ris. Imajući to na umu, izbegavajte crnu, jarkocrvenu, narandžastu...

2. Pijete pivo

komarci
foto: Profimedia

Alkoholna pića, a posebno pivo, mogu vas učiniti magnetom za komarce, kaže dr Rodžer Maj, stručnjak za štetočine i direktor tehničkih operacija za "TruGreen".

"Fermentisana pića izazivaju širenje kapilara, šaljući više krvi na površinu kože i zagrevajući je", objašnjava on. "Ovo posledično utiče na to da se luči više znoja, ugljen-dioksida i mlečne kiseline - što sve privlači komarce."

Da bi se ovo izbeglo, Mej savetuje da promenite ono što pijete kada ste na otvorenom.

"Razmislite o bezalkoholnim pićima bez šećera kako biste bili manje privlačni komarcima."

3. Koristite određene proizvode za negu

Neke higijenske navike bi takođe mogle da vam naškode kada je u pitanju privlačenje komaraca. Ove štetočine privlače određeni mirisi u našim sapunima, šamponima, losionima i proizvodima za kosu.

"Komarci imaju oštro čulo mirisa i privlače ih cvetni ili voćni mirisi, koji često potiču od proizvoda za ličnu negu. Kada planirate da provedete vreme na otvorenom, odlučite se za proizvode bez mirisa. Upotreba spreja protiv buba ili lokalnog repelenta protiv insekata može da pomogne da se maskiraju ovi mirisi."

4. Vežbate na otvorenom

"Toplota igra glavnu ulogu u hranjenju komaraca, jer mogu da je otkriju sa udaljenosti od tri metra koristeći svoja superčula", kaže Šenon Harlou-Elis, entomolog.

"Vežbanje na otvorenom stvara mnoge signale za komarce, uključujući intenzivnu telesnu toplotu u kombinaciji sa znojem i povećanjem ugljen-dioksida usled teškog disanja", objašnjava ona. Ovo je posebno važno da zapamtite ako pokušavate da vežbate napolju kada sunce nije tako jako, u nameri da izbegnete vrućinu, jer su komarci najaktivniji u zoru i sumrak. Trebalo bi da izbegavate izlaske u ovo doba dana, posebno da biste vežbali.

5. Često ste pored vode

Ako ste često u blizini bara, jezera, bazena, pa čak i ako sedite pored lavora s vodom, mnogo je veća verovatnoća da ćete se naći na meti komaraca. Kao poluvodeni insekti, komarci polažu jaja u stajaću vodu i potrebna samo mala količina da ih privuče.

06:02

ČOVEČE, MALARIJU PRENOSE KOMARCI, A NE LJUDI! Dr Šekler oštro prema predstvaniku SZO: Rekao je totalnu glupost! Sudanci su žrtve

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.