BEOGRADSKI KUVAR OTKRIO KAKO DA KISELI KUPUS TRAJE DO LETA: Najvažnija su 4 saveta - trik profesionalaca
Kiseli kupus u buretu, Foto: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen

i više nego korisno

BEOGRADSKI KUVAR OTKRIO KAKO DA KISELI KUPUS TRAJE DO LETA: Najvažnija su 4 saveta - trik profesionalaca

Beogradski kuvar je otkrio četiri najvažnija saveta uz koje će kiseli kupus trajati do leta, a taj trik samo profesionalci znaju

Objavljeno: 20:15h

Kiseljenje kupusa je našim domaćicama već postala rutina, jer je to zimnica bez koje cela godina ne može da se zamisli.

Sarma iz rerne je najukusnija ako imate svoj domaći kiseli kupus, a ni druga jela ništa ne zaostaju.

Dugogodišnji profesionalni beogradski kuvar Slobodan Petrović otkrio je za Stil.Kurir.rs kako je najbolje ukiseliti kupus, da traje do leta, a da vam se ne pokvari.

Glavice kupusa
Glavice kupusafoto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Njegova četiri ključna saveta će vam mnogo značiti.

1. Vreme za kiseljenje kupusa:

"Idealno vreme za kiseljenje kupusa je kraj jeseni ili početak zime. U tom periodu temperatura u prostoriji bi trebalo da bude oko 20 stepeni Celzijusa. Nakon što se kupus ukiseli, temperatura treba da padne na oko 10-15 stepeni, kako bi se proces fermentacije zaustavio."

Glavice kupusa u buretu
Glavice kupusa u buretufoto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

2. Odnos kupusa i soli:

Slobodan preporučuje da se koristi odnos od oko 3 do 3,5% soli u odnosu na količinu kupusa. Na primer, na 100 kg kupusa (što je oko koliko staje u bure od 200 litara), trebalo bi dodati otprilike 3 do 3,5 kg soli. Ne koristi se nijedan drugi dodatak osim kupusa, soli i vode.

3. Procedura kiseljenja kupusa:

"Postupak započinje tako da kupus ostavite da odstoji dan-dva kako bi otpustio višak vode. Nakon toga, spoljni listovi se očiste, koren se izdubi, a kupus se ređa u bure. U izdubljeni deo kupusa sipa se so. Bure se zatvara i tek sutradan se naliva vodom u kojoj je preostala količina soli rastvorena. Nakon nekoliko dana, kada kupus počne da ispušta vodu i so, treba povremeno izbacivati tu vodu i so putem ventila na dnu bureta i zatim je vratiti u bure. Ovaj postupak se ponavlja svakodnevno u početku, a zatim sve ređe kako se proces fermentacije odvija. Važno je da se kupus održava pod vodom tokom celog procesa. Ako se kupus ukiseli, a temperatura u prostoriji je i dalje visoka, možete koristiti vinobran da biste zaustavili proces fermentacije."

Kupus u buretu
Kupus u buretufoto: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen

4. Preporuka za čuvanje bureta:

Bure za kiseljenje kupusa trebalo bi čuvati u prostoru sa odgovarajućom temperaturom, bez direktnog izlaganja sunčevim zracima, idealno u podrumu. Dužina fermentacije direktno zavisi od temperature - ako je previše hladno, proces će trajati duže.

5. Bure za kiseljenje kupusa:

Slobodan je napomenuo da je koristio isključivo plastična bureta, ali nije imao iskustva sa drvenim ili drugim materijalima.

"U kuhinjama, drveni i drugi materijali prirodnog porekla često nisu preporučljivi zbog standarda HACCP koji su uvedeni u Srbiji."

Saveti koje je Slobodan Petrović podelio omogućavaju vam da ukiselite kupus na najbolji način, tako da može da potraje sve do leta i da uživate u ukusima domaće kisele zimnice.

Bonus video:

00:37

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!

(Espreso/Stil, Lana Vidović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.