EVO ZAŠTO DECA ŽVAĆU ODEĆU DOK SU MALA: Zbog NJIHOVOG ZDRAVLJA im morate pomoći DA PRESTANU, a evo i kako
Dete, Foto: Anna Kaczor / Panthermedia / Profimedia

pažnja

EVO ZAŠTO DECA ŽVAĆU ODEĆU DOK SU MALA: Zbog NJIHOVOG ZDRAVLJA im morate pomoći DA PRESTANU, a evo i kako

vo brine mamu u smislu zdravlja, ali i na odeću deteta ostaju vlažne mrlje, takođe garderoba, posebno ako se nosi napolju, može da bude puna bakterija

Objavljeno: 14:56h

Deca rade mnogo čudnih stvari, i dok se mnoge njihove navike i ponašanja mogu smatrati "normalnim", postoje neke koje više zabrinjavaju mamu od drugih. Neka deca grizu nokte, neka hodaju na prstima, a neka se ljuljaju napred-nazad. Iako neke od ovih stvari nisu razlog za zabrinutost, one mogu ukazivati i na neki problem.

Još jedna navika koju mame mogu primetiti je žvakanje košulja, dukserica ili džempera. Kad god pogledaju, njihovo dete ima svoju košulju u ustima. Ovo brine mamu u smislu zdravlja, ali i na odeću deteta ostaju vlažne mrlje, takođe garderoba, posebno ako se nosi napolju, može da bude puna bakterija.

Dete
Detefoto: Roman Lacheev / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako ovo verovatno nije ništa ozbiljno zbog čega bi trebalo da brinete, važno je da pogledamo zašto neka deca to rade i šta se može učiniti da im se pomogne da prestanu. Ovo ne samo da pomaže deci da se oslobode loše navike, već takođe može pomoći da sačuvaju zdravlje i odeću.

Oralna stimulacija je važan deo razvoja deteta - to je najverovatniji oblik samoregulacije koji imaju, i deo je njihovog sopstvenog načina da se smire kada su uznemireni. To je povezano sa ponašanjem ukorenjenja koje vidimo kod beba kada traže majčine grudi. Prelaze sa grudi na cuclu , a onda možda na košulju.

Pomaže im da se fokusiraju

Ako pogledamo odrasle, možemo videti da se sličan fenomen dešava, a to je zato što nam žvakanje nečega može pomoći da se fokusiramo. Mnogi ljudi žvaću olovke ili olovke kada pokušavaju da se fokusiraju. Koliko mladih je imalo olovke sa tragovima ugriza nakon važnog testa? Žvakanje im može pomoći da se fokusiraju i mogu otići do najbliže stvari koju mogu pronaći, a to je njihova dukserica. Deca mogu da žvaću svoju odeću u školi, a da nisu ni svesna da to rade.

Beba
Bebafoto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako im pomoći da prestanu

Iako sada znamo da je to obično bezopasno, roditelji bi i dalje želeli da njihova deca prekinu ovu naviku. Ne žele da im dete hoda okolo u košulji koja je mokra, i ne žele da im odeća bude uništena. Postoje neki načini da im se pomogne da prestanu.

Najbolji način da ih naterate da prestanu je da im date nešto drugo za žvakanje. Ako je vaše dete dovoljno staro, onda to mogu da budu žvake. Ako je vaše dete mlađe, postoji mnogo opcija za bezbedne glodalice. Takođe, umesto žvakanja, možete sa decom raditi vežbe za koncentraciju koje će pomoći da se bolje fokusiraju.

Bonus video:

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/YuMama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.