SRBI PRIJAVLJUJU NAJEZDU KOMARACA U NOVEMBRU A EVO KAKO DA IH SE REŠITE ZAUVEK: Od ovog BEŽE kao đavo od krsta
Komarac, Foto: Profimedia

paŽnja

SRBI PRIJAVLJUJU NAJEZDU KOMARACA U NOVEMBRU A EVO KAKO DA IH SE REŠITE ZAUVEK: Od ovog BEŽE kao đavo od krsta

Dok pojedini preživljavaju tako što se tokom hladnih perioda sklanjaju na tople lokacije. Mogu naći sklonište u kućama, štalama ili čak ispod kamenja gde su temperature umerenije

Objavljeno:

Dok pojedini preživljavaju tako što se tokom hladnih perioda sklanjaju na tople lokacije. Mogu naći sklonište u kućama, štalama ili čak ispod kamenja gde su temperature umerenije.

Komarci su hladnokrvna stvorenja, što znači da se njihova telesna temperatura menja sa okolinom. Kako temperature padaju, oni postaju manje aktivni i mogu uginuti ako je temperatura preniska.

Ali određene vrste komaraca koriste neku vrstu antifriza u svojoj krvi da bi izdržale niže temperature. Ta supstanca im pomaže da prežive temperature čak i do minus 50 Celzijusa i ove vrste mogu da ostanu tokom cele zime čak i na Arktiku.

komarac
foto: Scott Camazine / Alamy / Alamy / Profimedia

Druge vrste komaraca mogu hibernirati tokom zimskih meseci. Tako nekada mogu da prežive i vrlo niske temperature i onda se aktiviraju na proleće kada temperature počnu da rastu.

Dok pojedini preživljavaju tako što se tokom hladnih perioda sklanjaju na tople lokacije. Mogu naći sklonište u kućama, štalama ili čak ispod kamenja gde su temperature umerenije.

Međutim, kada temperatura padne ispod 10 stepeni Celzijusa, većina komaraca postaje uspavana i usporena, a ako temperatura padne ispod sedam stepeni, i to potraje neko vreme, dolazi do njihove smrti.

Osim povoljne temperature, komarcima je potrebno dovoljno vlage da bi preživeli, a smeta im i vetar, posebno onaj hladan. Ukoliko u svojoj misiji pronalaženja skloništa ne uspeju, umiru, ostavljajući za sobom jajašca koja čekaju toplije dane da se izlegu i da daju novu generaciju.

Rešenje za komarce

Komarnici

Da krenemo od onog najočiglednijeg. Komarnici na prozorima im neće dozvoliti da uđu u vašu sobu, stan ili kuću. Oni koji ne provedu leto pod klimom 24/7, sigurno će u toku noći otvoriti prozor u potrazi za malo svežeg vazduha i rashlađenja.

E, to je prilika za ove malo krvopije, koje će tada kao vojna četa uleteti, ujedati vas i zujati vam oko glave ne dajući vam da zaspite. No, jedan komarnik će sprečiti ovu "jedinicu" da vam priđe. Čak nije loša ideja da ih postavite i na vrata.

Tečnosti kućne radinosti

Kafa
foto: Printscreen/Youtube/Vrata Zdravlje

Postoji više različtih recepata za ove domaće rasterivače komaraca, a mi ćemo vam sada predložiti tri.

Stara caka koju su naše bake i deke godinama koristili je je osušeni talog kafe. Potrebno je samo da ga stavite u neku metalnu posudu i da ga potom zapalite. Taj miris će odbtii komarce.

Stavite u jednu čašu ruzmarin, limun, limetu i malo eukaliptusovog ulja, a onda je dopunite sa vodom. na vrh postavite plutajuću sveću i zapalite je.

Možete probati i sa po nekoliko kriški limuna i limete i suvim karanfilićima. Potrebno je da u svaku krišku zabodete po nekoliko karanfiliža i da ih onda na tacni servirate na strateškim mestima u stanu. Na primer - pored prozora ili pored vašeg kreveta.

Ulja

Eterična odnosno esencijalna ulja takođe mogu biti koristan repelent. Lavanda, neven, limun i eukaliptus su neka od onih koja se najčešće koriste. Nekoliko kapi ulja sipajte u čašu vode, a zatim to prespite u neku bočicu za sprej i isprkajte po vratu, zglobovima, rukama i gde već želite.

Dodatni plus je uz to što će odbiti komarce, su i jako prijatni mirisi ovih ulja. Baš zbog toga se mnogi odličuju na ovaj vid borbe sa komarcima.

Ventilator

Dobri stari ventilator. Jeste da su mu klime ukrale slavu poslednjih godina, ali... Uz to što pruža osveženje od letnjih vrućina, ventilator može poslužiti i za teranje komaraca.

Komarci su veoma lagani, tako da ukoliko ventilator usmerite u pravcu iz koga dolaze odnosno na mesto gde komarci mogu da uđu u vašu sobu on će ih oduvati.

02:37

EVO KAD I GDE NAJČEŠĆE UBADAJU KOMARCI KOJI PRENOSE VIRUS ZAPADNOG NILA! Dr Drakulović daje preporuke zaštite od zaraznih insekata

(Espreso/Lepote Srbija/Glosi)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.