4 STVARI KOJE SU POTREBNE SVAKOM DETETU POSLE RAZVODA RODITELJA: Oni su tada NAJVIŠE ZAPOSTAVLJENI, a treba im OVO
Dete, Foto: Cat Simpson / Alamy / Alamy / Profimedia

pažnja

4 STVARI KOJE SU POTREBNE SVAKOM DETETU POSLE RAZVODA RODITELJA: Oni su tada NAJVIŠE ZAPOSTAVLJENI, a treba im OVO

Drugim rečima, važno je da i mama i tata razgovaraju sa terapeutima, kako bi i sami zalečili rane od razvoda, a zatim mogli da krenu dalje i žive srećno i ispunjeno

Objavljeno: 19:00h

Razvod roditelja deci uvek teško pada, a glavna obaveza mame i tate je da se potrude da mališani njihov razlaz što manje osete. I oni su toga svesni, ali odrasli često na pogrešan način pokušavaju da olakšaju deci ovu situaciju – kupovinom igračaka i takmičenjem ko će više da im ugađa, mama ili tata.

Postoje neke druge stvari koje razvedeni roditelji mogu da urade kako bi pomogla deci da prihvate njihov razlaz, a evo o čemu je reč.

1. Deci je potrebno da se mama i tata međusobno razumeju

Bez obzira na to što su razvedeni, važno je da mama i tata ostanu u takvim odnosima da mogu bez problema da budu zajedno na istom mestu, kada je to deci potrebno. Mališanima je potrebno da oba roditelja budu prisutna kada slave rođendan, imaju priredbu u školi ili idu kod lekara. NJima su potrebni mama i tata koji mogu da sarađuju u odgajanju dece, a ne oni koji će stalno da se takmiče i svađaju, piše andreearaicu.ro.

Deca, roditelji, Svađa, Razvod, dete
foto: Profimedia

2. Važno je da roditelji komuniciraju s poštovanjem

Kakav god da je odnos između mame i tate nakon razvoda, oni moraju pristojno da razgovaraju, barem pred decom. Mališanima su potrebni odgovorni roditelji koji mogu da se kontrolišu barem toliko da se ne svađaju i ne kritikuju jedno drugo u prisustvu dece.

3. Roditelji moraju da sarađuju posle razvoda

Nijedno dete ne želi da mu se mama i tata razvedu, ali čak i ako do toga dođe, njemu su i dalje potrebna oba roditelja. To ne znači da mama i tata treba da ostanu u nesrećnom braku zbog dece, pa da kasnije pričaju koliko su se žrtvovali kada su doneli takvu odluku. Umesto toga, bitno je da deca ostanu prioritet oboma nakon razvoda. Dakle, mama i tata moraju da se potrude da sarađuju u odgajanju zajedničke dece, kako bi mališani imali mir i sigurnost bez obzira na porodične okolnosti.

4. Deci su potrebni roditelji da bi prihvatili razvod

Razvod, čak i onaj "najpristojniji" je traumatičan događaj, kako za decu, tako i za roditelje. Ipak, mališanima su potrebni mama i tata koji preuzimaju odgovornost za svoj život. Drugim rečima, važno je da i mama i tata razgovaraju sa terapeutima, kako bi i sami zalečili rane od razvoda, a zatim mogli da krenu dalje i žive srećno i ispunjeno.

Bonus video:

20:27

POPODNEVNI DNEVNIK 29.02.2024

(Espreso/Novosti Magazin/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.