BEOGRAĐANKU UJEO STRŠLJEN ZA NOGU, PA USLEDIO PAKAO: Doktor otkrio kako da se ODBRANITE od njih jednom zasvagda
Stršljen, Foto: Profimedia

NA SREĆU

BEOGRAĐANKU UJEO STRŠLJEN ZA NOGU, PA USLEDIO PAKAO: Doktor otkrio kako da se ODBRANITE od njih jednom zasvagda

Pre četiri godine žena iz Leskovca preminula je od ujeda stršljena.

Objavljeno:

Kako prenosi "Blic" jedna žena je zamalo nastradala juče na svojoj terasi dok je skupljala veš kada ju je ujeo stršljen. Iz Hitne pomoći su rekli da se stršljen zavukao veš koji se sušio, a kada je žena krenula da skuplja odeću, stršljen ju je ujeo za nogu.

Pre četiri godine žena iz Leskovca preminula je od ujeda stršljena.

- Ujed stršljena je posebno opasan jer ovaj insekt ima izuzetno tvrdu žaoku čiji ubod može da dovede do opasne reakcije - kaže za "Ženu" Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse.

Dr Dimitrijević naglašava da razlog za strah imaju samo ljudi koju su alergični.

Stršljen
foto: Dado Đilas

- Jaka alergijska reakcija sa smrtnim ishodom se dešava izuzetno retko, ali ubod i lokalno može da napravi veliki otok, crvenilo i neprijatnosti a u zavisnosti od mesta uboda to može da se proširi i na limfne sudove i napravi problem - objašnjava nam dr Dimitrijević.

Šta uraditi ako vas ujede stršljen?

- U prvom trenutku najvažnije je staviti hladnu oblogu na mesto uboda i malo sačekati. Reakcija na ubod dešava se odmah ali se razvija nekoliko sati. Ako primetite da se bol ne smiruje već raste, neizostavno treba otići do lekara - kaže dr Nevenka i dodaje da nije loše uz sebe imati i posebnu kremu za alergije koju pravi Apotekarska ustanova. Postoji, kaže nam dr Dimitrijević niz dodatnih krema i masti koje mogu da pomognu u ovakvim situacijama ali, naglašava ona, nikako ih ne treba mazati i koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom.

01:08

NJEN UBOD MOŽE IZAZVATI OTOK, PA ČAK I GUŠENJE! Kurir istražuje najezdu buba u Srbiji: OVO su saveti lekara ako dođe do ujeda

(Espreso/Blic žena/Milorad Milovanović/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.