SNIMLJENO DŽINOVSKO STVORENJE SA PIPCIMA KOJE NAPADA: Neverovatan TRENUTAK je toliko strašan da LEDI KRV U ŽILAMA
Džinovsko stvorenje sa pipcima, Foto: printscreen/X/deepseauwa

video

SNIMLJENO DŽINOVSKO STVORENJE SA PIPCIMA KOJE NAPADA: Neverovatan TRENUTAK je toliko strašan da LEDI KRV U ŽILAMA

Retka vrsta lignje snimljena je kako napada i obavija svoje pipke duboko ispod površine okeana, gde vlada skoro večna tama.

Objavljeno:

Naučnici sa Univerziteta Zapadne Australije i britanske kompanije „Kelpi geosajens“ podelili su izuzetan snimak retke vrste dubokomorske lignje zabeležen više od kilometar ispod površine južnog Pacifika.

Pošto što je kamera izvučena sa više od pet kilometara dubine, istraživači su shvatili da je životinja koja se retko viđa u svom prirodnom staništu na video-snimku.

Na dubini od nešto više od jednog kilometra, dubokomorska kukasta lignja (Taningia danae) sustigla je kameru dok je tonula na morsko dno brzinom od 58 metara u minuti.

„Kada smo pregledali snimak, shvatili smo da smo snimili nešto veoma retko“, rekao je vanredni profesor Stjuart.

Dubokomorska kukasta lignja je jedna od najvećih dubokovodnih lignji i poznata je po tome što ima dva veoma velika fotofora na kraju dva kraka, koji proizvode blistave bioluminiscentne bljeskove kako bi uplašili i dezorijentisali plen tokom lova. Ovo su najveće poznate fotofore u svetu prirode.

„Lignja, duga oko 75 centimetara, spustila se na našu kameru pretpostavljajući da je plen, i pokušala da je zaplaši ogromnim bioluminiscentnim farovima“, kaže prof. Stjuart.

„Potom je nastavila da obmotava pipke oko jedne, ali je druga zauzvrat zabeležila susret sa još više detalja. Mislim da smo pravi srećnici što smo bili svedoci ovoga.”

„Mnogi zapisi o ovoj vrsti potiču samo ako se dogodi da se lignja nasuče na kopno, slučajnog ulova ila ako ih izvadimo iz želuca kitova“, objašnjava profesor Džejmison.

„Retkost da uživo posmatrate ovu neverovatnu životinju čini svaki susret vrednim u prikupljanju informacija o geografskim lokacijama, dubini i ponašanju, plus to je tako jedinstvena životinja koju gotovo nemamo prilike da vidimo, pa smo morali da podelimo ove snimke da ih svi vide.“

Profesor Alan Džejmison, direktor Centra za istraživanje dubokog mora “Minderoo-UVA”, rekao je da je posmatranje dubokomorskih lignji u njihovom prirodnom staništu, posebno u srednjim vodama, krajnje izazovno.

BONUS VIDEO:

01:27

ZA OČEKIVATI SU TOPLOTNI TALASI, SUŠE, POŽARI, OLUJE Zamenik direktora RHMZ: Dolazi do klimanja naše klime, POSLEDICE NA OKEAN

(Espreso / Dnevno / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.