OVE DELOVE VOĆA SVI BACAJU, A HRANLJIVIJE SU OD PLODA: Dobro obratite pažnju
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/KrunaVD

morate znati

OVE DELOVE VOĆA SVI BACAJU, A HRANLJIVIJE SU OD PLODA: Dobro obratite pažnju

Mnogo je uobičajenih delova voća koji često završe u otpadu, a zapravo su veoma hranljivi i prava su stvar za zdravlje.

Objavljeno:

Sa njima možete uraditi više nego što mislite, a vaše telo će imati velike koristi tako da treba obavezno da ih sačuvate, prenosi 24sata.hr.

Vrhovi jagoda: Nema potrebe da odvajate listove jagoda – možete ih jesti cele. Listovi jagoda, kao i plodovi, sadrže mnogo vitamina C i antioksidanata. Umesto da ih bacite, stavite vrhove jagoda u bokal sa vodom kako biste dodali osvežavajući ukus i lep izgled.

Kora kivija: Kora kivija sadrži više vlakana, vitamina C i antioksidanata nego mesnati deo voća. Ugriz u kivi sa korom odmah povećava zdravstvene beneficije. Ako vam smeta tekstura dlakave kore, jednostavno dodajte ceo kivi u blender prilikom pravljenja smutija – sve izmešano, nećete ni primetiti razliku.

Kore citrusa: Jedan od najlakših načina da iskoristite kore limuna je u drugim jelima. Kombinujte limunovu koru sa solju da napravite aromatičnu so od citrusa koja će obogatiti vaša omiljena jela. Stvar je u tome da možete i da kuvate kore u sirupu kako biste napravili kandirane kore.

Jezgra i kore ananasa: Sačuvajte obavezno jezgro i koru ananasa da biste napravili tepache, fermentisano meksičko piće koje je odlično za probavu i zdravlje. Jezgro od ovog voća je puno vlakana i enzima koji pomažu varenju, dok kora, iako nešto grublja i manje slatka, u kombinaciji sa ostalim sastojcima neće biti primetna.

Ananas
foto: Profimedia

Jezgro jabuke: Prema istraživanju, najviše dobrih bakterija u jabuci se nalazi u njenim semenkama. Ako preskočite jezgro, propuštate značajnu pomoć za varenje. „Pronađite recept i napravite svoje jabukovo sirće“, predlaže Brock, saradnik u kompaniji Imperfect Foods. Potrebni su vam samo jezgro jabuke, kašika šećera i dehlorisana voda. Nakon nekoliko dana fermentacije, imate domaći napitak za dobro zdravlje koji se može koristiti na razne načine.

Kora lubenice: Hrskava kao krastavac, kora lubenice može se kiseli. „Kisela kora lubenice je divna užina i prilog koji odlično kontrira teškim ili slanijim jelima“, kaže Brock. „Pripremite je seckanjem kore na kockice i kuvanjem sa jabukovim sirćetom, vodom, šećerom, đumbirom, solju i začinima.“

Kada je reč o eksperimentisanju kod voća, stvar je u tome da obavezno treba biti otvoren za nove ideje. Ako ostanete otvorenog uma, pronaći ćete način da iskoristite sve vrste potencijalnog otpada od hrane – jezgra, kore i sve ostalo i poboljšate svoje zdravlje na taj način.

Bonus video:

02:30

ŠVAJCARCA JE ŽIRI IZGLASAO KAO POBEDNIKA, NISAM MU NI PESMU UPAMPTILA! Bivša predstavnica Srbije udarila na pobednika Evrovizije

(Espreso/Krstarica/M.S./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.