ONA JE FAVORIT NA PESMI ZA EVROVIZIJU, OTPEVALA JE "DŽANUM", A IZA SEBE KRIJE BOLNU TRAGEDIJU: Njega više nema...
Teya Dora, Foto: Instagram printscreen/iamteyadora

detalji

ONA JE FAVORIT NA PESMI ZA EVROVIZIJU, OTPEVALA JE "DŽANUM", A IZA SEBE KRIJE BOLNU TRAGEDIJU: Njega više nema...

Porodična priča Teya Dore nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Objavljeno:

Po izboru evrovizijskih fanova, Teya Dora je apsolutni favorit za pobedu na Beoviziji 2024, a ovu srpsku pevačicu svet je već upoznao prošle godine kada je njena pesma "Džanum" postala jedna od najviralnijih na svetu.

Iza tuge i melanholije koja se čuje u njenom glasu, stoji tužna porodična priča.

Tekst pesme preveden je na 189 jezika širom sveta, a na Instagramu, Fejsbuku i Tiktoku napravljeno je više miliona postova uz nju. Bukvalno fenomen o kojem svi pričaju i uz koju se plače.

Teya Dora je u intervjuima koje je na Balkanu i u svetu davala povodom ove pesme iznela i mnoge činjenice vezane za njeno muzičko školovanje i njen rad. Ali o privatnom životu malo je toga pričala. Čini se – izbegavala je to.

Ono što niko do sada nije znao, a izuzetno je važno za pesmu Džanum, objavljeno je ovih dana i to očigledno slučajno, u lokalnom borskom mediju za koji je Teya Dora dala intervju u kome je evocirala uspomene na njeno detinjstvo iz Bora i drugih gradova istočne Srbije i Timočke krajine koje je posećivala prateći njenu mamu dok je iz tog dela Srbije pisala reportaže za Večernje novosti.

Čini se da je novinar koji je intervju vodio, i lično poznavao Teya Doru dok je bila dete pa je objavio ne samo njenu prelepu sliku iz dobi kad je imala četiri ili pet godina, već nam je otkrio i ko su Teya Dorini roditelji.

Napisao je da su oni takođe Borani i da “Teinu mamu Jasnu rođenu Jojić, znamo po mnogobrojnim tekstovima o Boru i Timočkoj krajini koje je godinama objavljivala kao novinar Večernjih novosti, ali i po brojnim etnološkim knjigama među kojima su i knjige o vlaškoj magiji čijim je pisanjem i izdavanjem pre skoro tri decenije doprinela uverenju da Vlasi imaju svoj kulturni identitet i da zaslužuju da u Srbiji ostvare status nacionalne manjine”.

Trifunović je napisao i da je Tein otac, slikar i grafički dizajner koga će Borani pamtiti ne samo po logotipima koje je uradio za institucije poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Muzičke škole u Boru, već i po izložbama karikatura i sjajnih ilustracija, njegov dragi prijatelj Dragan Pavlovski Gandra, preminuo 2021. godine.

Kada uz to dodamo činjenicu da je Teya Dora u nekoliko intervju rekla da joj je uvek teško da peva Džanum i zato što je pesma podseća na tragičan gubitak koji je imala u životu i zato što osoba koju je mnogo volela nije bila živa da se raduje uspehu Džanum, potpuno nam je jasno zašto Teya Dora ovu pesmu uvek izvodi sa strašnim bolom u glasu i da uvek guta svoje suze pevajući Džanum kao uostalom i svako od nas i kad je sluša i kad je peva.

Bonus video:

00:13

Halid Muslimović prva izjava nakon suđenja

(Espreso/Blic/Milica Štulović/Prenela:M.Ć)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.