SRĐAN JOVANOVIĆ JE SUDIO U 4 VEČITA DERBIJA: Evo šta mu NE OPRAŠTAJU iz Zvezde, ali i šta mu pamte u Partizanu!
Srđan Jovanović na 167. prvenstvenom večitom derbiju, Foto: Starsport©/Srđan Stevanović

nije omiljen večitima

SRĐAN JOVANOVIĆ JE SUDIO U 4 VEČITA DERBIJA: Evo šta mu NE OPRAŠTAJU iz Zvezde, ali i šta mu pamte u Partizanu!

Kakve će biti reakcije na suđenje Srđana Jovanovića posle 171. večitog derbija, ako uopšte bude sudio?

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Srđan Jovanović je imenovan za sudiju 171. prvenstvenog večitog derbija koji Partizan i Crvena zvezda igraju na stadionu u Humskoj u sredu od 19 časova.

Domaćin u duel 9. kola Superlige Srbije ulazi sa četiri boda više u odnosu na aktuelnog šampiona iz Ljutice Bogdana koji je uoči početka trke viđen kao izraziti favorit za titulu.

Ali pošto je Zvezda već napravila dva kiksa, partizanovcima je poraslo samopouzdanje i žele da dodatno pobegnu ljutom rivalu, dok crveno-beli žele po svaku cenu da im priđu na korak zaostatka. Zato je pritisak ogroman.

S velikom pažnjom se iščekivalo ko će biti imenovan za sudiju, ali situacija bar nije tako loša kao u košarci gde su arbitri u poslednje dve sezone izbegavali završnicu Kupa Radivoja Koraća.

Jovanović je delegiran, a vrlo brzo su reagovali iz Crvene zvezde pretnjom da neće ni igrati derbi ako tako ostane. Zamerali su prethodnih sezona 37-godišnjem internacionalcu iz Beograda način na koji je delio pravdu na više mečeva, Zvezdinih, ali i Partizanovih - zaključno sa duelom iz novembra 2022. kada su crno-beli posle preokreta pobedili TSC u Bačkoj Topoli 3:2, a navodno su domaći oštećeni za penal.

Više puta su sa stadiona "Rajko Mitić" tražili Jovanovićevo izuzeće sa njihovih mečeva, ne samo pred 171. prvenstveni derbi.

Gde je sve počelo? Srđan Jovanović je u intervjuu za FSS avgusta 2019. izjavio da bi voleo uskoro da sudi večiti derbi i tako je i bilo. Partizan je 22. septembra 2019. pobedio Zvezdu kao domaćin 2:0 u 161. večitom derbiju, a Sudijska komisija FSS je kasnije utvrdila da je Jovanović napravio grešku kad nije priznao gol Zvezdi pri rezultatu 0:0.

- Pravili su pritisak čitave nedelje kroz medije, pa na sudiju Jovanovića, iako smo išli na sastanak sa FSS. Jovanoviću sam rekao, ne sviđa mi se što sudiš, znam da si proglašen kao partizanovac, ali verujem da želiš u Evropi da napreduješ i da nećeš to zloupotrebiti. Ali on je zloupotrebio, i poništen nam je čist gol - rekao je tada generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić.

Novak Simović je sudio naredna četiri derbija, a onda je Jovanović dobio novu šansu - finale Kupa Srbije aprila 2021. na stadionu "Rajko Mitić". Nije bilo golova tokom 120 minuta i Zvezda je slavila posle burne penal serije koju je obeležio sukob Nikole Krstovića i Vladimira Stojkovića i prostačko skidanje gaća Nemanje Gobeljića kao odgovor na prozivke golmana i kapitena Partizana pre meča.

Srđan Jovanović je onda 27. februara 2022. vodio 166. prvenstveni derbi u kom je Zvezda kao domaćin slavila 2:0 golovima Omoidžuanfa i Kataija u prvom poluvremenu. U finišu je Saša Zdjelar isključen zbog dva žuta kartona.

Dva meseca kasnije u šampionskoj grupi Superlige, opet je Jovanović sudio derbi na "Marakani" koji je završen bez golova - i taj 167. večiti derbi mu je bio poslednji dosad.

Dakle, kada je prvenstvo u pitanu, na tri derbija koja je arbitrirao Jovanović Zvezda i Partizan su imali izjednačen učinak: 1-1-1. A u Kupu je Zvezda slavila na penale. Međutim, očigledno čelnici crveno-belih nisu uvereni u nepristrasnost Srđana Jovanovića.

167. Večiti derbi, Srđan Jovanović, Fudbal
foto: Starsport

Ali slično je i kod čelnika Partizana. Septembra 2020. Savo Milošević je napustio klupu "Parnog valjka" posle crvenog kartona koji mu je Jovanović dao tokom duela sa Vojvodinom u Novom Sadu. Besan što Jovanović nije isključio Sinišu Saničanina (tad štopera Voše) zbog navodnog faula nad Umarom Sadikom, Milošević je besno umarširao na teren, bacio flašicu vode ka sudiji i šutnuo mikrofon.

Kakve će biti reakcije na suđenje Srđana Jovanovića posle 171. derbija, ako uopšte bude sudio? Sigurno neće i jedni i drugi biti zadovoljni...

Standings provided by Sofascore

Bonus video:

00:12

Sudija Entoni Tejlor nakon finala Lige Evrope

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.