Poslednja pobeda Zvezde u Atini: Navijači Panatinaikosa i dalje pamte bombe Darka Pančeva! (VIDEO)

Delijama se probudile uspomene

Poslednja pobeda Zvezde u Atini: Navijači Panatinaikosa i dalje pamte bombe Darka Pančeva! (VIDEO)

Košarkaški trijumf crveno-belih u Evroligi u četvrtak nas je podsetio na fudbalsku pobedu srpskog tima nad istim rivalom u prestonici Grčke pre skoro 24 godine
Objavljeno:

Postoji određena doza velikog rivalstva između Crvene zvezde i Panatinaikosa, iako to nije onakva vrsta suparništva kao što je sa nekim drugim klubovima i mnogo više se odnosi na navijački rivalitet dva kluba. Zna se kakvo prijateljstvo vlada između Delija i navijača Olimpijakosa, gradskog rivala "zelenih" koji su, sa druge strane, u sjajnim odnosima sa ultrasima Dinama iz Zagreba.

Upravo zato je i odjeknula jako pobeda crveno-belih nad "zečevima" usred Atine u Top 16 fazi Evrolige, i to ne samo zato što je prva u ovom delu takmičenja, već upravo zbog tih nekih "repova iz prošlosti" koji se vuku u odnosu između jednih i drugih. Zato su se posle slavlja u "OAKA areni" mnogi navijači Zvezde prisetili poslednje velike pobede njihovog tima nad PAO-m u Atini, pre ove u četvrtak uveče, a to je bila pobeda izvojevana na fudbalskom terenu.
Nebojša Mandić
Bilo je to 1992. godine u Kupu evropskih šampiona, u sezoni kada je srpski tim branio titulu evropskog prvaka. Tada je žreb smestio Zvezdu i Panatinaikos u istu grupu, u kojoj su još bili Sampdorija i Anderleht. Crveno-beli su slavili oba puta, a posebno je upamćena ta pobeda u Atini, jer su Grci pre toga pravili velike probleme Darku Pančevu oko ulaska u zemlju, pošto je Makedonija u međuvremenu izglasala nezavisnost od SFRJ, a Grčka se i dan-danas spori sa njima oko imena. Upravo je Pančev priredio slatku osvetu domaćinu za sve što je preživeo sa dva gola kojima je prokrčio put do pobede svom timu. Prvi je pao u 70. minutu posle volej udarca, a drugi u 86. bombom koju je poslao sa sa više od 25 metara. Nažalost, crveno-beli nisu uspeli te sezone da se izbore za prolazak dalje, pošto su imali učinak 3 pobede i 3 poraza, a samo je prvoplasirana Sampdorija prošla dalje. Za Zvezdu su u Atini nastupili: Dragoje Leković (od 53. Zvonko Milojević), Duško Radinović, Goran Vasilijević, Vladimir Jugović, Miodrag Belodedić, Miroslav Tanjga, Duško Savić, Elvir Bolić, Darko Pančev, Ilija Ivić, Siniša Mihajlović.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.