MUNDOBASKET 2023: Sve šta treba da znate o najvećoj smotri svetske košarke! (VIDEO/FOTO)
Mundobasket, ilustracija, Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG, Starsport

vreme je

MUNDOBASKET 2023: Sve šta treba da znate o najvećoj smotri svetske košarke! (VIDEO/FOTO)

Turnir je na programu od 25. avgusta do 10. septembra

Objavljeno: 07:28h

FIBA Svetsko prvenstvo (takođe poznato i kao Mundobasket) jedno je od najvećih sportskih događaja ove godine u svetu. Navijači širom sveta sa nestrpljenjem očekuju početak takmičenja, a tako je i u našoj zemlji.

Svetsko prvenstvo u košarci koje se održava od 25. avgusta do 10. septembra je 19. po redu u istoriji. Ovo će biti ujedno prvo na kom će više nacija biti domaćini, a u pitanju su Filipini, Japan i Indonezija.

Prvi Mundobasket je održan davne 1950. godine, a domaćin je bila Argentina koja je na kraju uspela i da postane najbolja selekcija na svetu.

Najuspešije reprezentacije u istoriji su Srbija i Sjedinjene Američke Države koje su pet puta kući nosile Nejsmitov trofej.

KAKO IZGLEDAJU GRUPE OVE GODINE I KO SU FAVORITI:

GRUPA A:

Grupa A nudi dinamiku jer uključuje glavnog favorita (Italija) kao i tim koji bi mogao da ugrozi neka veća imena (Dominikanska Republika). Tu je i jedan od domaćina događaja (Filipini) kao i afrička nacija (Angola).

Italija je favorit za osvajanje Grupe A, zahvaljujući jakoj mešavini veterana i mladih vrhunskih talenata. Tim takođe igra čvrstu odbranu - podstaknut od svog energičnog glavnog trenera Đanmarka Poceka.

Košarkaška reprezentacija Italije, Đanmarko Poceko, Košarka
foto: Starsport

Takođe su u vrhunskoj formi, pošto su tokom priprema ostvarili i pobede protiv Srbije, Grčke i Brazila.

Samo dva tima prolaze u drugi krug, a čini se da je glavno pitanje za Grupu A ko će se pridružiti Italiji.

GRUPA B:

Srbija je favorit za osvajanje Grupe B. Pojedini stručnjaci misli da je tim Svetislava Pešića jedan od kandidata za pobedu na celom turniru.

Nedostaju velika imena, ali baš ta činjenica bi zapravo mogla da ublaži pritisak sa kojim se ekipa suočava. Na čelu tima je Bogdan Bogdanović, a pored ostalih tu su Nikola Jović, Nikola Milutinov i Vanja Marinković.

Košarkaška reprezentacija Srbije, Košarkaši Srbije, Košarka
foto: Starsport

Svi u Srbiji nadaju se da će ove godine reprezentacija ostvariti bolji rezultat nego prošle godine na Evrobasketu. Pored Srbije u grupi se još nalaze Portoriko, Južni Sudan i Kina.

GRUPA C:

SAD su veliki favoriti u ovoj grupi, ali lekcije iz 2019. govore da bi trebalo da budu 100 posto na vrhunskom nivou od prvog dana takmičenja. Grčka, Novi Zeland i Jordan će tražiti iznenađenja u Manili u pokušaju da se plasiraju u narednu fazu takmičenja.

Sa Stivom Kerom na čelu, SAD će tražiti mesto u istoriji pošto žele da postanu prva nacija sa šest titula.

Stiv Ker
foto: Jon Imanol Reino/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako su doputovali bez najvećih zvezda iz NBA lige, teško je ipak ovoga puta zamisliti da neko drugi bude na krovu sveta 10. septembra.

GRUPA D:

Na FIBA Svetskom prvenstvu 2019., kao i na Evrobasketu 2022, Litvanija se suočila sa teškim žrebovima i nije uspela da se plasira u četvrtfinale. Sada su veliki favoriti za prolaz ne samo u četvrtfinale, već i dalje.

GRUPA E:

Izuzetno uzbudljiva i nepredvidiva grupa u kojoj se nalaze Australija, Finska, Nemačka i jedan od domaćina ekipa Japana. U ovoj grupi definitivno svako svakoga može da pobedi tako da će biti izuzetno zanimljivo pratiti šta se dešava i ko će proći dalje.

GRUPA F:

Slovenija dolazi na Mundobasket kao jedna od ekipa koja može da ide do samog kraja. Slovenci žele da izvuku maksimum iz svog povratka na Svetsko prvenstvo.

Košarkaška reprezentacija Slovenije
foto: Giorgos Arapekos/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Slovenija bi uvek trebalo da bude među pretendentima kada igra Luka Dončić, ali dosta im je samo da budu među pretendentima jer sada žele da odu mnogo daleko možda čak i do medalje.

GRUPA G:

Španija i Brazil ulaze kao dva favorita za prolaz iz Grupe G, a njihov međusobni meč biće mnogo važan, jer će ova utakmica verovatno odrediti ko će izaći kao najbolji tim iz grupe.

GRUPA H:

Grupa H FIBA Svetskog prvenstva u košarci 2023. trebalo bi da ima dosta intriga jer je označena kao 'Grupa smrti'. U ovoj grupi nalazi se jedan od glavnih favorita za osvajanje šampionata ekipa Francuske.

Košarkaška reprezentacija Francuske
foto: Federico Pestellini / Panoramic / Profimedia

Tu je i tim sa mnogo potencijala (Kanada), kao i debitant na Mundobasketu (Letonija). Svoju šansu vreba i Liban koji je realno ipak najslabija ekipa u grupi.

ZLATNE MEDALJE JUGOSLAVIJE NA MUNDOBASKETU:

Kada je reč o istoriji učešća naše reprezentacije na Mundobasketu, Srbija je pod raznim imenima učestvovala 16 puta i ukupno osvojila 11 medalja. Prva titula najbolje reprezentacije na svetu osvojena je u Ljubljani 1970. godine.

Na sledeću se čekalo osam godina, a 1978. godine baš u jednoj od zemalja domaćina ovogodišnjeg prvenstva na Filipinima, ekipa Jugoslavije bila je u finalu bolja od Sovjetskog Saveza.

Treći put tadašnja Jugoslavija osvojila je zlatnu medalju u Argentini 1990. godine. Tim koji je sa klupe predvodio legendarni Dušan Ivković na putu do titule savladao je između ostalih u polufinalu Ameriku, dok je u finalu savladan Sovjetski Savez.

Četvrta titula osvojena je 1998. godine u Grčkoj. Jugoslavija je dokazala svoju snagu na svetskom nivou. Selektor Željko Obradović susreo se sa dosta otkaza, ali je i pored toga uspeo da sastavi moćnu mašineriju koja je uspela da osvoji svetsku titulu. U tesnom finalu sa malo koševa savladana je ekipa Rusije 64:62, a glavnu ulogu u meču za titulu prvaka je odigrao Željko Rebrača.

Poslednja zlatna medalja osvojena je 2002. godine u Indijanapolisu. Ekipu je sa klupe tada predvodio sadašnji selektor Svetislav Pešić, a u velikom finalu je posle produžetka savladana ekipa Argentine 84:77.

ZANIMLJIVOSTI O MUNDOBASKETU:

Hoće li Francuska postati peti tim koji je tri puta uzastopno stigao do postolja?

- Samo su Brazil, Jugoslavija, Sovjetski Savez i SAD to uradile u istoriji Svetskog prvenstva. Francuska je osvojila bronzu na poslednje dva šampionata 2014. i 2019. godine.

Koliki je rekord gledanosti za jednu utakmicu Svetskog prvenstva?

- Neverovatnih 70 miliona gledalaca (kombinovani TV, internet i uživo meč na licu mesta) je gledalo triler Kine protiv Poljske na Svetskom prvenstvu u Pekingu 2019. godine.

Koji timovi su igrali na svim svetskim prvenstvima?

- Na svih 19 izdanja Svetskog prvenstva od 1950. godine do danas jedino su učestvovali SAD i Brazil.

Ko će prvi put igrati na Svetskom prvenstvu?

- Gruzija, Letonija, Zelenortska ostrva i Južni Sudan debituju ove godine na Mundobasketu.

Možete li da izgubite utakmicu, a da ipak dobijete sve?

- Ako pogledate istoriju Svetskog prvenstva, u 18 izdanja, samo devet ekipa ga je osvojilo i ostalo neporaženo. Argentina 1950., SAD 1954., 1994., 2010. i 2014., Brazil 1963., Jugoslavija 1978. i Španija 2006. i 2019. Svi ostali svetski šampioni su izgubili makar po jednu utakmicu tokom takmičenja.

Poslednja četiri svetska šampiona od 2006. godine (SAD i Španija) nisu izgubila nijednu utakmicu.

Kvalifikacije za Olimpijske igre?

- Sva 32 tima su spremna da osvoje željeni Nejsmitov trofej. Oni takođe žele da obezbede plasman na Olimpijske igre u Parizu koje su na programu sledeće godine, a sedam ulaznica je u igri na predstojećem Svetskom prvenstvu.

Ta dodeljena mesta biće raspoređena najboljim timovima po kontinentima i to na sledeći način: dva za Ameriku, dva za Evropu i po jedan za Afriku, Aziju i Okeaniju.

Bonus video:

03:07

Pešić o otkazivanjima igrača

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.