LEGENDA PRAVO U CENTAR: U naše vreme se znalo, sanjali smo da obučemo dres reprezentacije!
Košarkaši Srbije, Foto: Starsport

žali, ali ne očajava

LEGENDA PRAVO U CENTAR: U naše vreme se znalo, sanjali smo da obučemo dres reprezentacije!

Proslavljeni as bodri "orlove" svim snagama

Objavljeno: 11:26h

Ne usuđuju se košarkaši stručnjaci da prognoziraju plasman "orlova" na Mundobasketu, ali ono u čemu se slažu je da Srbija uprkos otkazima, ima zavidan igrački kvalitet.

Legendarni Dragan Kapićić je osvojio jedno zlato i jedno srebro na Svetskim prvenstvima u dresu Jugoslavije.

Njemu je jasno da je moderna košarka "kriva" što na najvećoj košarkaškoj smotri nećemo gledati neke od najboljih igrača.

- Sada imamo drugačiji, novi pristup samom događaju, prvenstvu. Suočeni smo sa otkazima igrača u našoj i u drugim reprezentacijama. To su pojave novijeg doba, koje mi, iskreno, deluju neozbiljno, jer ne bi trebalo da nam se dešavaju. Traže se rešenja za te probleme, ali vrte se neki novi interesi, koji su se prelili na klupska takmičenja, a na štetu reprezentacije - kaže Kapičić u intervjuu za "Sportklub".

Kapičić i Dalipagić
Kapičić i Dalipagićfoto: Starsport©

Uprkos svemu, Kapičić veruje u izabranike selektora Svetislava Pešića i očekuje lepe vesti sa Filipina.

- Što se tiče reprezentacije Srbije, ona poseduje nesumnjiv kvalitet. Možda možemo i da osvojimo medalju. S te strane mi je žao što ne vidim najbolje igrače u timu, ali bez sumnje, sastav koji će da igra na Filipinima zaslužuje respekt. Naša ekipa nije nimalo naivna, verujem da može da ostvari vrlo dobar plasman. Međutim, u slučaju određenog uspeha možemo da dođemo u situaciju da zažalimo za još višim stepenikom, na koji smo mogli da se popnemo da smo bili kompletni. Ali to je naša stvarnost. Ekipa kojom selektor Pešić raspolaže je vrlo interesantna i nezgodna, tu su igrači ozbiljnog kvaliteta, od NBA ranga do učesnika u najkvalitetnijim evropskim klupskim takmičenjima. Sadašnji sastav Srbije je tu da demantuje skeptike i da pokaže da može da bude u svetskom vrhu.

Nekadašnji predsednik KSS podseća na "stara dobra vremena".

- U naše vreme se znalo, san svakog igrača je bio da obuče dres sa državnim grbom. Imali smo sportsku i moralnu obavezu da igramo u reprezentaciji, što je za nas bila ogromna čast. Nažalost, to je ispušteno i to ne samo kod nas, nego i u drugim košarkaškim zemljama. Imamo situaciju da se niz igrača, naših i stranih, koji zadivljuju talentom i igrom, nisu odazvali da igraju u reprezentaciji. Jednostavno, nositi dres sa grbom svoje zemlje i pri tom osvajati titule na najvećim takmičenjima, od toga nema ništa lepše i važnije za jednog sportistu.

Košarkaši Srbije
Košarkaši Srbijefoto: Starsport©

Kada je reč o grupi B na Svetskom Kupu, u kojoj će Srbija odmeriti snage sa Kinom, Južnim Sudanom i Portorikom, Kapičić nema dilemu:

- Gledajući grupu, Srbija nije ugrožena. Teoretski su moguća iznenađenja na utakmicama, ali smatram da osim selekcije Kine nemamo rivala u grupi od kojeg bi trebalo da se strepi. Kina je specifična, Kinezi sigurno imaju potajnu želju da ostvare što veći uspeh, a i vodi ih naš Saša Đorđević. Pojačali su se, a i u prošlosti su imali asove i svakako da na ovom SP žele korak više. To su sve mladi igrači i talenti. Generalno, košarka je svima bliska. U tom smislu tim Srbije mora da odigra što bolje, bez obzira ko je na suparničkoj strani. Svi znamo da naša reprezentacija, s obzirom na brojne uspehe iz prošlosti, uvek motiviše potivnike. Zato ne bi smelo da bude opuštanja, ni potcenjivanja nikoga.

Bonus video:

03:07

Pešić o otkazivanjima igrača

(Espreso/Sportklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.