SUD BIH: Oslobođena lica optužena za ubistvo pripadnika JNA u Sarajevu 1992. godine
Ilustracija, Foto: Profimedia

jna

SUD BIH: Oslobođena lica optužena za ubistvo pripadnika JNA u Sarajevu 1992. godine

Linta u izjavi navodi da je u dosadašnjem radu Sud BiH pokazao pristrasnost i selektivnost, zbog čega su Srbi opravdano izgubili poverenje u pravosudni sistem BiH

Objavljeno:

Sud BiH juče je prvostepenom presudom oslobodio četvoricu bivših pripadnika policijskih i bezbednosnih struktura takozvane RBiH optuženih za ubistvo pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.

Oslobođeni su bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragan Vikić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, kao i Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je oslobađajuća presuda za ubistvo osam vojnika JNA u Sarajevu 22. aprila 1992. godine još jedan u nizu dokaza da je Sud BiH politički sud, prenosi Savez Srba iz regiona.

Miodrag Linta
foto: Printscreen

Linta u izjavi navodi da je u dosadašnjem radu Sud BiH pokazao pristrasnost i selektivnost, zbog čega su Srbi opravdano izgubili poverenje u pravosudni sistem BiH.

Ocenjuje da, kako sada stvari stoje, neće doći vreme da pred pravosuđem u Sarajevu odgovaraju oni koji su naredili i izvršili, ili nisu sprečili masovne i teške zločine nad Srbima tokom građanskog rata u BiH.

- Navedena presuda je jasno pokazala da za srpske žrtve u BiH nema pravde i da su sudski procesi u Sarajevu za ubistva srpskih vojnika i civila najobičnija farsa - ocenio je Linta.

On je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da konačno počne da pokreće postupke i podiže optužnice na osnovu brojnih dokaza za masovne zločine nad Srbima koje su počinili pripadnici muslimanskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

- Bez istih standarda u suđenjima za ratne zločine i bez poštovanja svih žrtava nije moguća uspostava poverenja i pomirenje između Srba i Bošnjaka - naveo je Linta u saopštenju.

Bonus video:

00:30

Preminula majka Zorana Marjanovića

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.