EVO KOLIKO GODINA IMA RAMZAN KADIROV: Ceo svet će doživeti ŠOK, prevrnućete se sa STOLICE!
Ramzan Kadirov, Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

LIDER ČEČENIJE

EVO KOLIKO GODINA IMA RAMZAN KADIROV: Ceo svet će doživeti ŠOK, prevrnućete se sa STOLICE!

Tokom Prvog rata u Čečeniji učestvovao je u vojnim operacijama protiv federalnih snaga, dok je tokom Drugog rata prešao na stranu savezne vlade

Objavljeno:

Ramzan Kadirov je ruski državnik i političar, lider Čečenske Republike, član Biroa Vrhovnog saveta političke stranke Jedinstvene Rusije, Heroj Ruske Federacije (od 2004. godine). Sin je prvog predsednika Čečenije u sastavu Rusije, Ahmada Kadirova. Vlasnik je i predsednik FK Tereka iz Groznog.

Tokom Prvog rata u Čečeniji učestvovao je u vojnim operacijama protiv federalnih snaga, dok je tokom Drugog rata prešao na stranu savezne vlade.

Kadirov je bio i šef službe bezbednosti u Čečeniji, tadašnjeg premijera Čečenije. Od 2007. godine, obavlja funkciju predsednika (lidera) ove Republike, u sastavu Ruske Federacije.

Obavljajući dužnosti u vojsci i obaveštajnim službama, stekao je čin general-potpukovnika.

Za vreme rata u Ukrajini, tokom bitke za Marijupolj gde je lično nadgledao čečenske trupe, 28. marta 2022., Putin mu je dodelio čin general-lajtnanta.

1 / 5 Foto: Profimedia

On je bio drugi sin u porodici Ahmada Kadirova i njegovo najmlađe dete. Njegov stariji brat bio je Zelimhan Kadirov (1974 - 31. maj 2004), a ima i dve starije sestre, Zargan (rođena 1971) i Zulu (rođena 1972).

Kadirovi pripadaju jednoj od najvećih čečenskih klanova - Benoj.

Osnovnu i srednju školu (1992) Kadirov je završio u svom rodnom selu.

Nakon izbijanja Prvog čečenskog rata 1994. godine, Kadirov se zajedno sa ocem priključuje redovima separatista u Čečeniji i borio protiv ruskih snaga.

Nakon ovog rata, Kadirov je od 1996. godine, radio kao asistent i lični telohranitelj svog oca Ahmad-Hadži Kadirova, koji je bio muftija Ičkerije.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ahmad-Hadži Kadirov bio je jedan od vođa separatističkog i anti-ruskog pokreta u Čečeniji, koji je protiv Rusije proglasio džihad.

Ramzan Kadirov rođen je 5. oktobra 1976. godine u selu Centaroj, u Kurčalojevskom rejonu, Čečeno-Ingušetske AR, RSFSR, Sovjetski Savez što znači da ima 45 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.