AUSTRALIJA SE NAORUŽAVA: Amerika im šalje NUKLEARNE PODMORNICE, postignut dogovor
Džo Bajden, Foto: Profimedia

OPASNO

AUSTRALIJA SE NAORUŽAVA: Amerika im šalje NUKLEARNE PODMORNICE, postignut dogovor

Albaneze je rekao da će, od početka naredne decenije, Australija preuzeti tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virdžinija

Objavljeno:

Predsednik SAD Džo Bajden i lideri Australije i Ujedinjenog kraljevstva saopštili su da će Australija od SAD kupiti nuklearne-podmornice, kako bi modernizovale svoju flotu, usred sve veće zabrinutosti oko uticaja Kine na Indo-Pacifiku.

"Danas objavljujemo korake za sprovođenje našeg prvog projekta u okviru AUKUS-a i razvoj kapaciteta australijskih konvencionalno naoružanih nuklearnih podmornica. Želim da budem jasan od samog početka, tako da nema zabune ili nesporazuma, ove podmornice imaju pogon, nisu podmornice sa nuklearnim oružjem. One imaju nuklearni pogon – nisu nuklearne", najavio je predsednik Džo Bajden.

Premijer Australije Entoni Albaneze rekao je da AUKUS predstavlja jedinstvenu investitiju u sektoru odbrane Australije.

"To je osnaživanje nacionalne odbrane Australije i obezbeđivanje sigurnosti i stabilnosti u regionu", rekao je on.

Albaneze je rekao da će, od početka naredne decenije, Australija preuzeti tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virdžinija.

"Takođe smo ponosni na partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom na izgradnji podmornice sledeće generacije, koja će se zvati SSN-AUKUS. Nova, konvencionalno naoružana podmornica na nuklearni pogon zasnovana na britanskom dizajnu i koja uključuje najnovije australijske, britanske i američke tehnologije“, dodao je premijer Australije.

Partnerstvo AUKUS-a, najavljeno 2021. godine, otvorilo je put Australiji za pristup podmornicama na nuklearni pogon, koje su sposobnije od čamaca na konvencionalni pogon, kao protivteža kineskom vojnom jačanju.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.