PREMINUO DOKTOR KOJI JE OTKRIO ZATAŠKAVANJE SARS-a: Suprotstavio se kineskim vlastima!
Sveća, Foto: Profimedia

TUGA!

PREMINUO DOKTOR KOJI JE OTKRIO ZATAŠKAVANJE SARS-a: Suprotstavio se kineskim vlastima!

Za vreme pojave SARS-a radio je u pekinškoj bolnici i uznemirilo ga je što je kineski ministar zdravlja rekao građanima kako je do sada zabeleženo samo nekoliko slučajeva te smrtonosne respiratorne bolesti

Objavljeno:

U 91. godini života preminuo je Đijang Janjong, bivši vojni hirurg koji je 2003. razotkrio kinesko zataškavanje epidemije SARS-a.

Preminuo je u subotu u Pekingu od upale pluća, izvestili su prijatelji porodice, a prenosi BBC.

Janjong je napisao upozorenje u ranoj fazi krize sa SARS-om u kojem je otkrio da su službenici umanjili pretnju. Za vreme pojave SARS-a radio je u pekinškoj bolnici i uznemirilo ga je što je kineski ministar zdravlja rekao građanima kako je do sada zabeleženo samo nekoliko slučajeva te smrtonosne respiratorne bolesti.

Naime, on je znao za više od 100 slučajeva zaraze. Poslao je pismo kineskim državnim medijima u kojem je razotkrio šta se događa, ali lokalni mediji su ga ignorisali. Ali pismo je potom procurilo u strane medije koji su njegovu priču objavili u celosti.

Zbog njegovih poteza je kineska vlada bila prisiljena da prizna da je u javnost iznela lažne informacije o epidemiji, nakon čega je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) krenula u akciju. Pod hitno su uvedene stroge zdravstvene mere koje su pomogle u suzbijanju širenja virusa.

"Osećao sam da moram da razotkrijem šta se događa, ne samo da spasim Kinu, već da spasim svet", rekao je o svojim postupcima.

Janjong je zatim sledeće godine ponovo izazvao kineske vlasti. Pozvao je čelnike Komunističke partije Kine da priznaju kako je gušenje prodemokratskih protesta na Trgu Tjenanmen 1989. bilo pogrešno i da su pritom ubijene stotine, možda i hiljade civila.

Pisao je o tome kako je te noći kad su tenkovi došli na trg bio glavni hirurg u vojnoj glavnoj bolnici u Pekingu i da su vojnici pucali u gomilu. Nedugo nakon objavljivanja priče, policija je privela njega i njegovu suprugu. Ali to ga nije zaustavilo. 2019. je napisao pismo kineskom predsedniku Si Đinpingu, ponovo osuđujući represiju na Trgu Tjenanmen. Navodno je nakon toga stavljen u kućni pritvor.

Tokom svog života dobio je nekoliko građanskih počasti za njegov stav za istinu.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.