ARHEOLOZI PRONAŠLI ČUDNOVATI PREDMET! Do sad ih je nađeno preko 100, ali njihovo značenje ostaje MISTERIJA (FOTO)
Arheološko nalazište, Foto: Handout / AFP / Profimedia

otkriveno

ARHEOLOZI PRONAŠLI ČUDNOVATI PREDMET! Do sad ih je nađeno preko 100, ali njihovo značenje ostaje MISTERIJA (FOTO)

Dodekaedar pronađen je prilikom amaterskog arheološkog iskopavanja u Engleskoj

Objavljeno:

Arheolozi amateri u Engleskoj iskopali su misteriozni rimski predmet koji zbunjuje stručnjake vekovima!

Dodekaedar - metalni predmet sa 12 strana veličine grejpfruta - pronađen je prošlog leta tokom kopanja u blizini sela Norton Dizni pedesetak kilometara jugoistočno od Šefilda.

Prethodno geofizičko istraživanje otkrilo je nešto što je izgledalo kao zakopana jama na tom mestu, a detektori metala su istovremeno otkrili rimske novčiće i broševe u istom polju, rekao je Ričard Parker, sekretar Norton Diznijeve grupe za istoriju i arheologiju.

- To je bio pretposlednji dan iskopavanja i odjednom se pojavio dodekaedar u rovu. Bili smo potpuno iznenađeni. Nismo dobijali mnogo signala za metal u tom trenutku, ali odjednom se pojavilo - navodi Parker.

Objekat je kompletan dok su mnogi drugi rimski dodekaedari koji su dosad otkriveni teško oštećeni ili fragmentisani. Takođe je veliki za rimski dodekaedar koji može biti mali kao loptica za golf.

Više od 100 dodekaedara pronađeno je širom severozapadne Evrope u poslednjih 200 godina. Datiraju između prvog i trećeg veka nove ere i pronađeni su samo na nekadašnjim severnim teritorijama Rimskog carstva.

Dodekaedar je šuplja metalna školjka sa 12 strana i to obično bronzana. Ima rupe različite veličine na svakoj strani koje su često okružene koncentričnim prstenovima utisnutim u metal, a na svakom uglu gde se spajaju 12 strana nalazi se klin. Međutim, na njima nema nikakvog zapisa, a u rimskim spisima nikada nije pronađen nikakav opis dodekaedara.

Savremeni arheolozi su u nedoumici da objasne za šta su mogli da se koriste. Neki veruju da su dodekaedri bili igračke, drugi da su glave buzdovana ili kamenje za praćke, treći da su uređaji za merenje dometa rimske artiljerije... Dodatne teorije na internetu kreću se od toga da su uređaji za izračunavanje datuma pomoću zvezda ili uzorci za pletenje rimskih rukavica. Predmeti su svakako previše zamršeni da bi bili oružje, a nijedno od drugih objašnjenja nije bilo zadovoljavajuće.

Mnogi arheolozi sada misle da su dodekaedri imali religioznu ili kultnu upotrebu u galo-rimskim oblastima gde su pronađeni - možda su korišćeni za proricanje sudbine ili za čarobnjaštvo. Nekoliko ih je pronađeno u grobovima što ide u korist ideji da je trebalo da služe u nekakve magične svrhe. Rimsko pravo je inače zabranilo većinu magije zbog čega se možda ništa nije pisalo o njima.

Arheološko otkriće u Norton Dizniju jedno je od retkih slučajeva da je rimski dodekaedar pronađen u njegovom arheološkom kontekstu.

Mnoge druge su iskopali arheolozi amateri uz pomoć detektora metala i kasnije predali kasnije daleko od mesta gde su pronađeni.

Cela Engleska i Vels su postali rimske provincije nakon 43. godine nove ere kad su legije cara Кlaudija izvršile invaziju. Rimska vlast se nastavila do oko 410. godine nove ere do kad je većina legija otišla da brani kontinentalnu Evropu od varvarskih invazija, a Britanci ostali prepušteni sami sebi.

Arheolozi su nedavno, podsetimo, posle pet godina istraživanja na prostoru između brda Palatin i Rimskog foruma u centru Rima otkrili luksuznu salu za bankete koja datira iz prvog ili drugog veka pre nove ere.

Bonus video:

01:45

NOVI SAD DANAS SLAVI IMENDAN, NE ROĐENDAN: Istoričar održao zanimljivu lekciju o srpskoj Atini (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Kurir.rs/Livescience/Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.