RAZBIJENA MREŽA ALBANSKIH NARKO DILERA: Dilovali po Evropi, uhapšeno 59 ljudi
Foto: EPA/MALTON DIBRA

POGLEDAJTE!

RAZBIJENA MREŽA ALBANSKIH NARKO DILERA: Dilovali po Evropi, uhapšeno 59 ljudi

Uhapšeno 59 članova albanske mreže za trgovinu drogom širom Evrope

Objavljeno:

U zajedničkoj policijskoj akciji italijanskih, nemačkih, albanskih, španskih i britanskih vlasti uhapšeno je 59 članova albanske mreže za trgovinu drogom, a u Italiji je još desetoro osumnjičenih podvrgnuto drugim merama opreza.

Mreža je uglavnom krijumčarila heroin, kokain, hašiš i marihuanu u Nemačku i Španiju koristeći automobile sa duplim dnom ili tajnim pregradama, saopštio je Evropol.

Prve istrage protiv albanske kriminalne grupe OKG, pokrenula je 2019. godine Kancelarija javnog tužioca u Firence – Okružna uprava za borbu protiv mafije.

Od januara 2020. godine, italijanske i albanske vlasti Specijalne strukture za borbu protiv korupcije (SPAK) u Tirani kontaktirale su Agenciju Evropske unije za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (Eurojust) radi koordinacije prekogranične pravosudne saradnje protiv OKG.

Pravosudnu saradnju Evrope i Albanije olakšava Jurodžast (Eurojust), jer je to jedna od 11 zemalja van EU koja ima tužioca u Agenciji.

Na zahtev italijanskih i albanskih vlasti, Jurodžast je podržao stvaranje namenskih zajedničkih istražnih timova između Javnog tužilaštva u Firenci i SPAK-a i pružio finansijsku, logističku i operativnu podršku operacijama.

Prošle godine, 21 osumnjičeni je uhapšen u prvoj policijskoj akciji protiv iste organizovane kriminalne grupe i tom prilikom je zaplenjena droga u vrednosti od 2,7 miliona evra.

Eksperti Evropola takođe su pružili opsežnu analitičku podršku i ekspertizu o albanskom organizovanom kriminalu, omogućavajući identifikaciju ključnih meta i mapiranje njihovih kriminalnih aktivnosti širom Evrope.

Dva službenika Evropola bila su raspoređena na terenu u Albaniji i Italiji tokom dana akcije da podrže nacionalne vlasti u njihovim istražnim merama.

(Espreso/Agencije/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.