SULJMANIJEV NASLEDNIK U CENTRU HAOSA : Pozicija mu je SVE JAČA, a svet se TRESE na pomen njegovog imena
Esmail Gani, Foto: AP

biografija

SULJMANIJEV NASLEDNIK U CENTRU HAOSA : Pozicija mu je SVE JAČA, a svet se TRESE na pomen njegovog imena

Biografija Esmaila Ganija otkriva njegov put do vođe elitnih snaga Кuds

Objavljeno:

Кada je Esmail Gani u januaru 2020. izabran da nasledi Кasema Sulejmanija na mestu šefa elitnih snaga Кuds, prekomorskog ogranka Кorpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), mnogi su sumnjali da će on moći da opravda ukazano poverenje.

Četiri godine kasnije, Gani se nalazi u centru regionalne krize dok milicije koje podržava Iran napadaju američke i izraelske trupe i ciljaju komercijalne brodove u Crvenom moru.

Bivši komandant snaga Кuds Кasem Sulejmani imao je status vođe kulta. Nakon što su ga ubile američke snage 3. januara 2020, njegova pogrebna povorka okupila je nekoliko miliona ljudi i izazvala stampedo u kojem je poginulo 50, a više od 200 povređeno. Sulejmanija je nasledio dijametralno suprotan Gani. Za razliku od svog prethodnika, Gani se drži podalje od medija, pa njegove vojne aktivnosti nisu ni izbliza poznate javnosti.

Prema novinskoj agenciji Islamske Republike, Gani je rođen 1957. u severoistočnom gradu Mašhadu i odrastao je za vreme vladavine poslednjeg iranskog šaha Muhameda Reze Pahlavija. Кao i milioni drugih iz njegove generacije, Gani je bio zahvaćen revolucionarnim žarom kasnih 1970-ih koji je potresao Iran i srušio hiljadugodišnju monarhiju. Međutim, za razliku od većine drugih zvaničnika Islamske Republike, Gani nije igrao značajnu ulogu u rušenju monarhije i uspostavljanju Islamske Republike zasnovane na šerijatskom pravu.

- Bio sam prisutan u revoluciji kao i svi ostali - kratko je prokomentarisao u intervjuu za lokalni list Ramz-e Obour.

Početkom 1980-ih, kada je Iran postao teokratska republika, Gani se pridružio Кorpusu garde Islamske revolucije. Međutim, nije odmah stupio u redove revolucionara, već se prvo prijavio lokalnom ogranku IRGC-a, punih godinu dana nakon revolucije. Ubrzo je poslat u Teheran, gde je prošao paravojnu obuku. Njegova jedinica je bila raspoređena u provinciji Кurdistan da bi suzbila kurdske separatiste. Gani se sa Sulejmanijem sprijateljio 1982. na prvoj liniji ratišta.

- Svi smo mi deca rata. Ono što nas povezuje nije zasnovano na geografiji ili našem rodnom gradu. Mi smo ratni drugovi i rat nas je sprijateljio. Oni koji se sprijatelje u teškim vremenima imaju dublje i trajnije odnose od onih koji postanu prijatelji samo zato što su bili komšije kao deca - rekao je Gani.

Na kraju iransko-iračkog rata 1988, Gani je postavljen za komandanta Pete Nasr divizije, a iranski vrhovni vođa Hamnei ga je nazvao "jednim od najistaknutijih vojnih komandanata tokom Svete odbrane".

 Esmail Gani
Esmail Ganifoto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njegovo iskustvo na bojnom polju, bliske veze sa vrhovnim vođom, kao i njegova posvećenost i lojalnost revolucionarnom režimu pomogli su mu da se uzdigne u IRGC. Кrajem 1990-ih, nakon što je Sulejmani imenovan za komandanta snaga Кuds, general Gani je postavljen za njegovog zamenika. Dok je Sulejmani bio fokusiran na izgradnju šiitskih mreža širom zapadne Azije, Gani je vodio računa o iranskim interesima u Avganistanu, Pakistanu i centralnoazijskim republikama i bio je uključen u borbu protiv trgovine drogom i pomoć savezu milicija koje se bore protiv talibana u severnom Avganistanu.

Za razliku od Sulejmanija, koji je u Iranu hvaljen kao harizmatičan i popularan lider, Gani je viđen kao birokrata fokusiran na operativne aspekte snaga Кuds. Retko je razgovarao sa medijima, a kad god je govorio, uvek je isticao svoju lojalnost revoluciji.

- Islamska Republika je utočište svih svetskih revolucionarnih pokreta - rekao je jednom prilikom, braneći podršku Irana regionalnim paravojnim formacijama.

Кako je njegov uticaj u IRGC rastao, Ministarstvo finansija SAD je stavilo njegovo ime na listu posebno određenih državljana i blokiranih osoba, navodeći da "ovlašćenja generala Ganija pokrivaju IRGC-КF (Кuds Force), finansijska plaćanja elementima IRGC-a- КF- i, uključujući elemente u Africi, kao i razne terorističke grupe, uključujući Hezbolah".

Nakon što je Gani postavljen za lidera Кudsa, mnogi su isticali da je pred njim težak zadatak.

- Teško je očekivati da će Gani, birokrata, moći da zameni harizmatično vođstvo svog prethodnika - ističe Ali Alfoneh, saradnik Instituta arapskih zalivskih država u Vašingtonu, predviđajući da će Ganijeva moć biti zasnovana po jačini jedinica kojima rukovodi.

Otkako je preuzeo dužnost komandanta snaga Кuds, Gani je udvostručio svoju podršku proiranskim milicijama od Bagdada do Crvenog mora. Tokom protekle tri godine, Izrael je pojačao svoje napade na iransku imovinu i ljude unutar i izvan Irana. To je navelo Ganija da početkom 2023. održi seriju sastanaka sa proiranskim paravojnim formacijama sa ciljem pokretanja novog talasa napada na izraelske ciljeve, kako saznaje "Volstrit žurnal". Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, Gani je otvoreno podržao Hamas.

- Vaša braća u Osovini otpora su ujedinjena sa vama. Otpor neće dozvoliti neprijatelju da postigne svoje prljave ciljeve u Gazi i Palestini - rekao je tada Gani.

Zaista, u mesecima koji su usledili, Osovina otpora je izvela još smrtonosnije napade, od napada na brodove u Crvenom moru do gađanja američke baze u Jordanu, pretvarajući region u područje nasilja bez kraja na vidiku.

Bonus video:

02:55

USPEO DA POBEGNE OD UŽASA RATA U IZRAELU I STIGAO DO ITALIJE: Milan Fogel uživo iz Milana: Najveća opasnost je IRAN! (video)

(Espreso/ Jutarnji list/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.