"POSTOJI RIZIK DA EVROPA UMRE": Makronov šokantan govor odzvanja starim kontinentom! (VIDEO)
Emanuel Makron, Foto: Profimedia

ŠTA OVO TREBA DA ZNAČI?

"POSTOJI RIZIK DA EVROPA UMRE": Makronov šokantan govor odzvanja starim kontinentom! (VIDEO)

Makron je napomenuo da je bitka za izgradnju jake Evrope daleko od pobeđene i da postoji rizik da zaostane za globalnim rivalima u predstojećoj deceniji

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da "postoji rizik da Evropa umre" i da su za EU ključna pitanja bezbednosti, ekonomije i kulture, prilikom obraćanja na univerzitetu Sorbona u Parizu

Makron je napomenuo da je bitka za izgradnju jake Evrope daleko od pobeđene i da postoji rizik da zaostane za globalnim rivalima u predstojećoj deceniji, prenosi Rojters.

Evropa se, kako je ocenio Makron, nalazi na prelomnoj tački i mora da učini više da bi se takmičila sa ubrzanim naoružavanjem njenih globalnih rivala.

On je napomenuo i da EU mora da "uspostavi dijalog sa zemljama Trećeg sveta i da pokaže da nije vazal Sjedinjenih Američkih Država".

Takođe je istakao da Evropa mora da postane svesna činjenice da nije dovoljno naružana uoči, kako je rekao, globalnih pretnji, kao što je rat Rusije u Ukrajini.

Makron je napomenuo da model ekonomskog rasta EU mora da se promeni jer trenutni nije održiv, kao i da EU zaostaje u "globalnom kontekstu u kojem se principi slobodne trgovine dovode u pitanje".

On je dodao da je Bregzit bio "eksplozija čiji negativni efekti znače da danas niko ne sme da se usudi da predloži izlazak iz Evrope".

Makron je upozorio da evropska birokratija može da bude "suviše komplikovana" i da nedavni protesti evropskih poljoprivednika i njihov "bes nije bio protiv EU, već protiv regulacije, komplikovanosti".

03:34

EVROPA BI MOGLA DA UMRE! Šokantan govor francuskog predsednika Emanuela Makrona

Makron je ukazao da EU mora da ojača domaću vojnu industriju, da osnuje evropsku vojnu akademiju kako bi obučavala evropske vojnike, da ojača svoje kapacitete za sajber sigurnost, ali i da obnovi odbambenu povezanost sa Velikom Britanijom.

"Jedan od problema koji mi Evropljani imamo je što smo podeljeni kada je reč o odbambenoj industriji. Naša podeljenost je slabost koju smo iskusili na okruta i konkretan način tokom rata u Ukrajini", naveo je Makron i dodao da je nemoguće da se izgradi "evropski suverenitet i autonomija" bez jake vojne industrije.

Francuski predsednik je upozorio da su u Evropi "naše vrednosti i naša kultura u opasnosti", navodeći da je medijski sadržaj koji gledaju deca i adolescenti u Evropi "sve više i više američki i azijski", prenosi Mond.

"Ove tri opaske o bezbednosti, ekonomiji i kulturu, navode me da kažem da je pitanje našeg suvereniteta danas mnogo važnije nego ranije", kazao je Makron.

On je rekao da želi da EU bude "svetski lider do 2030. godine" u pet strateških sektora: veštačka inteligencija, svemir, biotehnologija, kvantne informacije i obnovljivi i nuklearni energetski kapaciteti.

Bonus video:

02:24

FRANCUSKA SE POZICIONIRA KAO ZEMLJA PREDVODNICA U EVROPI Todorov: U interesu Srbije da ima saradnju sa najmoćnijom privredom EU

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.