ČOVEK KOJI JE VLADAO NJUJORKOM IZ SENKE: Zarađivao MILIONE DNEVNO, policija nije ni slutila sve do OVOG TRENUTKA
Frenk Lukas, Foto: Prinscreen/Youtube/ djvlad

ŠOK!

ČOVEK KOJI JE VLADAO NJUJORKOM IZ SENKE: Zarađivao MILIONE DNEVNO, policija nije ni slutila sve do OVOG TRENUTKA

Ako vam njegovo ime, ali i životna priča negde zvuče poznato, to je zato što je o njemu snimljen i čuveni film sa Denzel Vašingtonom "American Gangster"

Objavljeno: 15:22h

Do osamdesetih godina prošlog veka Amerika je bila podeljena među mafijaškim bosovima a Njujork je bio mesto gde je kriminal cvetao a najjači šefovi bandi bili su dobro poznati i policiji i javnosti. I nisu se krili. Svi, osim jednog. Frenk Lukas je sedamdesetih godina suvereno vladao Harlemom dilujući i prodajući drogu, i to na tako vešt način da niko nije ni znao da postoji.

Lukas je rođen i odrastao u Severnoj Karolini a onda se kao tinejdžer preselo u Njujork i odmah postao deo uličnog miljea. Krajem šezdesetih godina izbio je na čelo bande koja se bavila drogom i to tako što je uspeo da razbije monopol mafije u Harlemu zahvaljujući "zlatnoj šemi" krijumčarenja narkotika iz jugoistočne Azije.

Ako vam njegovo ime, ali i životna priča negde zvuče poznato, to je zato što je o njemu snimljen i čuveni film sa Denzel Vašingtonom "American Gangster". I to sa dobrim razlogom jer je Lukas početkom sedamdesetih dnevno zarađivao milion dolara dnevno prodajući "Blue Magic" heroin. Prebačeno u današnju vrednost para, to je 8 miliona dolara. Novac je trošio vrlo pametno, uglavnom ulažući u nekretnine širom zemlje.

Denzel Vašington glumi Frenka Lukasa
Denzel Vašington glumi Frenka Lukasa foto: Printscreen/Youtube/Rotten Tomatoes Classic Trailers

Policija gotovo da nije ni znala da postoji. Bio je toliko pametan oko trošenja svojih para i puno mudriji od policije. Sve do jednog trenutka o kome je i sam pričao.

Naime, Lukasu je glave došlo to kada se pojavio na meču između Muhameda Alija i Džoa Frejžera 1971. Prva greška bila je to što je došao u ogromnoj bundi od činčile i šeširu koji je išao sa njom u kompletu, a koja je još u to vreme vredela 125.000 dolara. Druga greška bila je ta što je kupio karte koje su ga smestile tik uz Dajanu Ros i Frenka Sinatru. Upravo tada je policiji zapao za oko jer su se pitali ko je čovek koji može da se razmeće sa tolikim parama.

"Otišao sam sa tog meča kao označen čovek", rekao je kasnije Lukas o toj večeri.

I to je zaista i označilo njegov pad i kolaps imperije koju je stvorio. Policija je u njegovoj velelepnoj kući u Nju Džersiju tokom pretresa 1975. pronašla skoro 600.000 dolara kao i nekoliko ključeva za sefove na Kajmanskim ostrvima. Lukas je bio tada osuđen na 70 godina ali je odslužio samo pet jer je sarađivao sa tužilaštvom jer je svedočio protiv drugih narko bosova ali i korumpiranih policajaca.

Uhapšen je međutim 1984. i ostao je u zatvoru do 1991. godine, ostao je bez svega.

Američki gangster
Američki gangsterfoto: Printscreen/Youtube/Rotten Tomatoes Classic Trailers

Pred kraj života pričao je da žali zbog svog kriminalnog života, naročito jer je bio u poslu sa heroinom.

- Verovatno sam napravio više štete nego dobra i to je činjenica. U to vreme nisam bio svestan toga. Jedino što sam znao je da zarađujem dobar novac. Loš posao je dobar posao, a posao sa heroinom je bio najgori, time sam se ja bavila. Od toga ne možete da padnete niže - pričao je on.

Imao je 88 godina kada je umro.

Bonus video:

56:44

REDAKCIJA 07.05.2024. 1. DEO

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.