NAJNOVIJI MOMENTI U SLUČAJU DŽULIJANA ASANŽA: Evo šta se sada desilo!
Džulijan Asanž, Foto: Profimedia

saopšteno

NAJNOVIJI MOMENTI U SLUČAJU DŽULIJANA ASANŽA: Evo šta se sada desilo!

Visoki sud u Londonu danas je razmatrao garancije SAD o tretmanu koji će Asanž imati u slučaju izručenja

Objavljeno:

Britanski sud odobrio je danas osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu mogućnost nove žalbe protiv ekstradicije u SAD gde mu preti sudski spor zbog objavljivanja brojnih američkih poverljivih dokumenata.

Visoki sud u Londonu danas je razmatrao garancije SAD o tretmanu koji će Asanž imati u slučaju izručenja.

Rasprava se uglavnom odnosila na to da li će 52-ogodišnji Australijanac moći da ima zaštitu na osnovu prvog amandmana američkog Ustava, kojim se štiti sloboda govora.

Džulijan Asanž
Džulijan Asanžfoto: Profimedia

Ročište je održano u sudu u odsustvu Džulijana Asanža čije zdravlje je, prema njegovim bližnjim, znatno oslabilo.

Posle pet godina sudske borbe, koju njegove pristalice prikazuju kao borbu za slobodu informisanja, Asanž je rizikovao da bude brzo izručen Americi, ako ne bude prihvaćena žalba.

Njegova jedina nada bi tada ostala da se obrati evropskom Sudu za ljudska prava, da suspenduje odluku o ekstradiciji.

Desetine ljudi okupilo se danas ispred suda sa zahtevom da Asanž bude oslobođen. Oni su mahali plakatima na kojima piše "nemojte izručiti Asanža", a "prozivali" su i američkog predsednika Džoa Bjdena sloganom "Pusti ga Džo". Odluka suda pozdravljena je glasnim odobravanjem i veseljem.

Asanž je optužen u SAD zbog objavljivanja od 2010. godine više od 700.000 poverljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu i rizikuje da dobije do 175 godina zatvora ako bude osuđen.

Posle brojnih sudskih postupaka, krajem marta su dvoje sudija iz Visokog suda u Londonu zatražile od SAD nove garancije oko tretmana Asanža u toj zemlji, ako bude izručen, pre nego što se izjasne o zahtevu osnivača Vikiliksa da dobije mogućnost nove žalbe.

Sudije su danas razmatrale odgovor američkih vlasti i odlučivale da li će mu dozvoliti novu žalbu. Oni su hteli da imaju uveravanja da Asanžu ne preti smrtna kazna, kao i da u slučaju izručenja može da bude zaštićen na osnovu prvog amandmana američkog Ustava, kojim se štiti sloboda izražavanja.

Džulijan Asanž
Džulijan Asanžfoto: Profimedia

Asanžov advokat Edvard Ficžerald je izrazio zabrinutost na početku ročišta da prvi amandman nije primenljiv na njegovog klijenta, pošto nije Amerikanac i rekao da nema nikakve garancije da on može na njega da se osloni.Asanža je britanska policija uhapsila u aprilu 2019. godine posle sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se skloniio da izbegne izručenje Švedskoj u slučaju istrage oko navodnog silovanja, koja je te iste godine obustavljena.

Od tada su upućeni brojni pozivi amerilkom predsedniku Džou Bajdenu da odustane od optužbi protiv njega. Australija je uputila zvaničan zahtev u tom smislu početkom 2024.godin. Američki predsednik je tada rekao da razmatra taj predlog, što je podstaklo nadu među Asanžovim pristalicama.

U januaru 2021. britanski sud je prvo odlučio u korist Asanža, pozivajući se na rizik od samoubistva ako bude izručen, ali je kasnije ta odluka poništena.

Tokom poslednjih dana ročišta u februaru Asanž je već bio odsutan iz zdravstvenih razloga. Njegovi advokati su rekli da bi ekstradicijom bili ugroženi njegovo zdravlje i čak njegov život, kao i da je postupak protiv njega "politički".

Advokatica Kler Dobin, koja predstavlja američku vladu je rekla da je Asanž objavio dokumenta neselektivno, znajući imena pojedinaca koji su služili kao izvori informacija za SAD.

Bonus video:

04:28

SUD U STRAZBURU STOPIRAO IZRUČENJE 11 SRBA AMERICI Optuženi za prevaru od 70 miliona dolara OSTAJU NA SLOBODI bar do 29. septembra

(Espreso / Beta / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.