AVGANISTANSKA SITUACIJA SE POGORŠAVA: SAD je u kontaktu sa Rusijom i Kinom
Ilustracija, Foto: Profimedia

ugroženi stranci

AVGANISTANSKA SITUACIJA SE POGORŠAVA: SAD je u kontaktu sa Rusijom i Kinom

Ovi kontakti uspostavljaju se i zbog zabrinutosti da bi ili Moskva, ili Peking, ili obe, mogle da spreče medjunarodni konsenzus o izolovanju talibana ako se uslovi pogoršaju

Objavljeno:

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena obratila se svojim glavnim rivalima Rusiji i Kini u trenutku kada se situacija u Avganistanu pogoršava i kada s mukom sprovodi evakuaciju Amerikanaca, drugih stranaca i ugroženih Avganistanaca sa aerodroma u Kabulu.

Ovi kontakti uspostavljaju se i zbog zabrinutosti da bi ili Moskva, ili Peking, ili obe, mogle da spreče medjunarodni konsenzus o izolovanju talibana ako se uslovi pogoršaju, navodi agencija AP. ; Stejt department saopštio je da je državni sekretar SAD Entoni Blinken danas razgovarao sa svojim kineskim i ruskim kolegama o razvoju dogadjaja u Avganistanu uključujući bezbednosnu situaciju.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je ;da je Blinken pozvao kineskog i ruskog ministra spoljnih poslova Vanga Jia i Sergeja Lavrova dan pošto su SAD evakuisale svoju ambasadu u Kabulu i prebacile preostale diplomate na aerodrom.

Kina je poslednjih nedelja izrazila interes da radi sa talibanima dok Rusija ima sopstvenu istoriju u Avganistanu. Ranije danas, Kina je saopštila da njena ambasada ostaje otvorena i da je spremna da pomogne sa rekonstrukcijom zemlje.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije navelo da li bi priznalo talibane kao novu vladu ali je saopštilo da će Kina poštovati izbor avganistanskog naroda.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da su Lavrov i Blinken razgovarali o situaciji u Avganistanu "posle bekstva vodje te zemlje, dezintegracije postojećih vladinih tela i tekućoj promeni režima".

Kako je navedeno Lavrov je preneo "rusku procenu situacije" i moskovske kontakte sa predstavnicima svih glavnih političkih snaga u Avganistanu u interesu osiguranja stabilinosti i reda.

Dva zvaničnika dogovorila su se da nastave konsultacije koje bi uključile Kinu, Pakistan i druge zainteresovane nacije i UN da pokušaju da izvrše pritisak za dijalog medju Avganistancima.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.