CIAO MATTEO: Italijani rekli NE reformama, Renci podneo ostavku!
Foto: Reuters

odlazak premijera

CIAO MATTEO: Italijani rekli NE reformama, Renci podneo ostavku!

- Izgubio sam ja, ne vi. Nisam mogao da vas dovedem do pobede. Preuzimam odgovornost za ishod, rezultati su jasni - rekao je Renci tokom govora koji je trajao oko desetak minuta
Objavljeno: 11:33h

Italijanski premijer Mateo Renci, tokom obraćanja naciji u palati Čigi, sedištu italijanske vlade, podneo je ostavku nakon objavljenih rezultata referenduma, javile se svetske agencije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Izgubio sam ja, ne vi. Nisam mogao da vas dovedem do pobede. Preuzimam odgovornost za ishod, rezultati su jasni - rekao je Renci tokom govora koji je trajao oko desetak minuta.

On se zahvalio narodu, ali i svojoj porodici koja je, kako je naveo, sve vreme bila uz njega. Naglasio je i da će sutra formalno podneti ostavku, a referendum je nazvao "velikom proslavom demokratije".

Pre govora, Renci je obavio telefonski poziv sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, javlja "Republika".

foto: Fonet/AP

AP prenosi da će se Renci danas sastati sa članovima svog kabineta i posle toga, nakon dve i po godine vladavine, predati ostavku predsedniku Italije.

Italijani su na referendumu odbacili ustavne reforme čiji je cilj bio jačanje centralne vlasti i radikalna promena parlamenta kroz ograničenje moći Senata, preneo je Rojters.

Prema anketama Instituta "Pijepoli", za reforme je glasalo između 42 i 46 odsto glasača, dok je protiv bilo između 54 i 58 odsto.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, do 19 sati odziv birača je bio nešto veći od 57 odsto.

Nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije i Amerikanci izabrali Donalda Trampa za predsednika, referendum u Italiji, na kojem pravo glasa ima 51 milion građana, doživljava se kao sudbinski, ocenjuje Rojters.

Njegov cilj je smanjenje ovlašćenja i veličine Senata, a prema ocenama analitičara, predsedniku vlade bi bila data mnogo veća ovlašćenja, navodi britanska agencija.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.