NEVEROVATNO ISTORIJSKO OTKRIĆE U BEOGRADU: Pronađeni ostaci rimskog vodovoda, sarkofazi i grobovi
Foto: Handout / AFP / Profimedia

javljeno je

NEVEROVATNO ISTORIJSKO OTKRIĆE U BEOGRADU: Pronađeni ostaci rimskog vodovoda, sarkofazi i grobovi

Ovi nalazi predstavljaju nepokretno kulturno dobro u okviru utvrđenog kulturnog dobra Antički Singidunum

Objavljeno:

Tokom arheoloških istraživanja na uglu Vlajkovićeve i Кosovske ulice u Beogradu, arheolozi Muzeja grada Beograda okrili su antički sloj, koji sadrži ostatke dela rimskog vodovoda sa taložnikom, grobove i sarkofage.

Ovi nalazi predstavljaju nepokretno kulturno dobro u okviru utvrđenog kulturnog dobra Antički Singidunum zbog čega je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, osnovao Кomisiju za vrednovanje i prezentaciju otkrivenih nepokretnih nalaza sa idejom da arheološka struka donese stav o značaju i načinu prezentovanja pronađenih nalaza.

Članovi Кomisije su: Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, Milorad Ignjatović, muzejski savetnik Muzeja grada Beograda, rukovodilac arheoloških istraživanja, dr Vesna Bikić, naučni savetnik, Arheološki institut u Beogradu, dr Adam Crnobrnja, muzejski savetnik, Narodni muzej u Beogradu, Mirjana Blagojević, arheolog konzervator-istraživač savetnik, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Nela Mićović, viši konzervator i Кsenija Milenković, konzervator, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U skladu sa zaključcima Кomisije koja je utvrdila da deo rimskog vodovoda sa taložnikom, iz perioda 2-3. vek, predstavlja jedinstven primer očuvanog dela rimskog akvedukta u Singidunumu, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda propisao je mere tehničke zaštite za izradu Projekta njegove preventivne konzervacije i privremenog izmeštanja na osnovu uslova Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Grobovi i sarkofazi iz perioda 3 - 4. veka biće trajno izmešteni i sačuvani u Muzeju grada Beograda.

Deo rimskog akvedukta će biti izmešten i na odgovarajući način odložen na adekvatno mesto do završetaka radova. Posle izgradnje podzemne garaže nepokretna kulturna dobra biće prezentovana u parkovskoj površini koji će biti iznad garaže. Ovo će biti prvi put da, na prostoru koji je nekada pripadao jugoistočnoj nekropoli antičkog Singidunuma, budu prezentovani ostaci rimskog akvedukta na način na koji su takvi nalazi već prezentovani u metropolama sveta.

Bonus video: Naučno istraživanje delfina u reci Jangce

00:36

Naučno istraživanje delfina u reci Jangce

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.