UVEDENA JE U PRAVO VREME, A ONDA JE SVE KRENULO NAGLAVAČKE: Ova tramvajska linija je STARI SIMBOL Novog Beograda
Tramvaj, Foto: Sonja Spasić

istorija beograda

UVEDENA JE U PRAVO VREME, A ONDA JE SVE KRENULO NAGLAVAČKE: Ova tramvajska linija je STARI SIMBOL Novog Beograda

Istorija tramvaja na liniji 11 u Beogradu sadrži uspone i padove ovog javnog prevoza

Objavljeno:

Prevođenje tramvaja preko Save, prvi put posle Drugog svetskog rata, 1. septembra 1984. bio je istorijski događaj za Novi Beograd.

Linija 11 tako je postala simbol Blokova. Ukrašena cvećem, jedanaestica je tog dana prevezla prve putnike iz Bloka 45 do centra Beograda.

Međutim, sudbina ove linije nije bila tako sjajna kao njena prvobitna slava.

Tramvaj
Tramvajfoto: Espreso.co.rs

Jer, nekim čudnim spletom, masovni prevoz putnika Novog Beograda preuzele su tramvajske linije “sedmica” i “devetka“. I mada imaju svoje značajne prednosti u odnosu na autobuse, ipak su uvek nekako praznije od zglobne 95-ice. Ali, ona prva linija, famozna “jedanaestica“, u celoj toj priči koja traje već evo 40 godina, ozbiljno je pala u zapećak.

Odluka da se kroz novobeogradske bulevare sprovede tramvaj je bila sama po sebi razumljiva u vreme kad je doneta, jer stanovnika Blokova je bilo sve više, a osamdesete epoha štednje i odricanja kada metro nije mogao više da bude ni san, a kamoli java.

Ipak, način na koji je projektovano, preko starog mosta iz Drugog svetskog rata čak, koji vodi tek na obod centra grada i sa mnogo raskrsnica koje šine seku po sredini, učinio je šinski prevoz, paradoksalno, sporijim, i samim tim manje popularnim i manje popunjenim.

Tramvaj
Tramvajfoto: Nemanja Pančić

Linija 11 imala je već tako malo putnika da je 2012. jednostavno – ukinuta.

Umesto nje, do Novog Beograda uvedena je “trinaestica“, koja je umesto Banovog brda i Kalemegdana tada povezala Banovo brdo i Blok 45, čineći neku vrstu improvizovane fuzije sa starom “jedanaesticom“.

Ipak, 2015. godine, nakon Studije Saobraćajnog fakulteta, Novom Beogradu je vraćena njegova simbol linija 11 koja se na Bloku 45 okretala zajedno sa linijama 7, 9 i 13. Ali sve četiri su i dalje saobraćale preko “uskog grla”: savskog “tramvajskog” mosta.

Tramvaj
Tramvajfoto: Stefan Jokić, Ilustracija

Putnika je bilo, ali nikad gužve. Zgodna veza Blokova i Dorćola nekima je značila, ali put je bio dug. Najnezgodnije mesto je okretnica Pristanište, gde tramvaj 11 nekad čeka da vozač “dvojke” završi pauzu.

Tek izgradnjom šina preko Mosta na Adi i svečanim puštanjem u saobraćaj, juna 2019. godine linija 11 dobija novu trasu: Blok 45 – Most na Adi – Sajam – Kalemegdan.

Na ovaj način ostvarena je potpuno nova veza Savske ulice i Novog Beograda s jedne i Kalemegdana s druge strane.

Ipak, mnogi putnici upamtili su staru trasu i pomalo se iznenade kada tramvaj skrene. Sve je u redu, put će samo biti malo zanimljiviji. Ono što je sigurno to je da ih na mostu neće sačekati gužva – šinski saobraćaj je preko Mosta na Adi potpuno odvojen od drumskog.

Ono što je najveća mana ove linije danas je, vetovatno, red vožnje.

Svega tri tramvaja polaze u svakom satu, a kad se dogodi neki zastoj, može da se desi da vam se put baš oduži…

Bonus video:

00:06

Deca se kače na tramvaj zbog popularnosti na Tik Toku

(Espreso/ Kaldrma)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.