IGOR JURIĆ ZA ESPRESO O SISTEMU "PRONAĐI ME": Drugačija pomoć NESTALOJ DECI u prvoj fazi, par stvari je OBAVEZNO
Igor Jurić, Foto: Dragan Gojić, printscreen/centar za nestalu i zlostavljanu decu, printscreen/fondacija tijana jurić

POTRAGA ZA NESTALOM DECOM

IGOR JURIĆ ZA ESPRESO O SISTEMU "PRONAĐI ME": Drugačija pomoć NESTALOJ DECI u prvoj fazi, par stvari je OBAVEZNO

Sistem "Pronađi me" počinje sa radom 1. novembra

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Od 1. novembra počeće sa radom sistem ranog upozoravanja u slučaju nestanka dece, nazvan "Pronađi me" i koji predstavlja domaću verziju američkog Amber alert-a.

Mediji će u prvih osam sati od nestanka objavljivati informacije važne za potragu, na pola sata. Obaveštenja o nestaloj deci koja su životno ugrožena, oteta, imaju neki oblik invaliditeta, koja su mlađa od sedam godina ili im je potrebna zdravstvena nega, stizaće i od mobilnih operatera.

Igor Jurić je detaljno ispričao za portal Espreso kako će funkcionisati sistem "Pronađi me" u prvoj fazi i koji su sve kriterijumi neophodni kako bi se on aktivirao.

"Od 1. novembra sistem "Amber alert" ili "Pronađi me" počinje sa funkcionisanjem. Sistem će se graditi u nekoliko faza. U prvoj fazi će pored Ministarstva unutrašnjih poslova biti uključeni elektronski mediji kao što su televizije sa nacionalnom frekvencijom, ali i lokalne, kao i svi ostali mediji. Pored njih će biti uključeni i mobilni operateri koji će u momentu kada nestane jedno dete poslati poruke sa informacijom vezano za sam nestanak, kao i železničke i autobuske stanice koje trenutno imaju tehničke kapacitete za emitovanje objava. U sistem će takođe biti uključen i aerodrom "Nikola Tesla", pojašnjava Jurić.

Kako kaže, sistem će funkcionisati na način da kada se ispune kriterijumi, policija će odmah odreagovati i poslaće informaciju o podacima nestalog lica.

"Ne mogu vam reći konkretno koji su to kriterijumi, budući da će MUP pred samo puštenje u rad ovog sistema, izneti sve detalje. Ali, ono što vam pouzdano mogu reći i potvrditi sada što se tiče kriterijuma, jeste da nestalo dete treba biti mlađe od sedam godina, ukoliko je dete sa nekim oblikom invaliditeta ili sa nekim oblikom autizma, ili pak ima kakve intelektualne teškoće. Tada će se sistem sigurno pokrenuti. To su samo neki od kriterijuma, a za ostale kriterijume MUP će obavestiti javnost u Srbiji", tvrdi Igor Jurić.

Amber alert
foto: amberalert.rs

Formatirani posteri nestale dece biće objavljivani na televizijskim ekranima sa svim bitnim podacima u trenutku nestanka.

"Objava će funkcionisati na taj način što će policija poslati jedan formatirani poster na kome će biti sve informacije vezane za nestalo dete. Fotografija deteta, ime i prezime, kako je dete bilo obučeno i šta je nosilo na sebi u trenutku nestanka, gde je zadnji put viđeno ili eventualno ukoliko se zna koje potencijalni otmičar", kaže Jurić.

Kako dodaje, ove informacije o nestaloj deci se neće objavljivati samo na televizijama već i na LED ekranima na železničkim i autobuskim stanicama, kao i na aerodromu "Nikola Tesla".

"Program na televizijama prekidaće se svakih trideset minuta u prvih osam sati nestanka, a nakon toga do isteka 48. sata, na svakih sat vremena ili dok se dete ne pronađe. Nakon isteka 48. sata mediji više neće imati obavezu da objavljuju nestanak.Osim u situaciji ukoliko to ne zahteva policija da se objavi nešto dodatno vezano za nestanak ili pojavom nekih novih informacija. Tako će funkcionisati sistem u prvoj fazi", smatra Igor Jurić.

Kako zaključuje, ovo je način kako će sistem funkcionisati u početku, dok se ne budu uključili i ostali činioci kao što su društvene mreže, banke, naftne kompanije, benzinske pumpe, ali i marketinške agencije koje u svom posedu imaju elektronske bilborde.

Bonus video:

00:41

NAKON PET GODINA, NESTALA OSOBA SE PROGLAŠAVA MRTVOM!

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.