NE PALITE VATRU NA OTVORENOM I PREKONTROLIŠITE DIMNJAKE! Posledice mogu biti FATALNE, a KAZNE PAPRENE
Vatrogasci, Foto: MUP

bratite pažnju

NE PALITE VATRU NA OTVORENOM I PREKONTROLIŠITE DIMNJAKE! Posledice mogu biti FATALNE, a KAZNE PAPRENE

Sektor za vanredne situacije apeluje da građani ne pale vatru na otvorenom i prekontrolišite dimnjake

Objavljeno:

Iz Sektora za vanredne situacije apeluju na građane da ne spaljuju smeće i biljne ostatke, te podsećaju da se požari na otvorenom prostoru brzo šire, mogu zahvatiti velike površine i predstavljaju realnu opasnost po imovinu i život ljudi.

Iako je period visokih temperatura iza nas, u toku su sezonski baštenski i poljoprivredni radovi, pa iz Sektora za vanredne situacije apeluju na građane da ne spaljuju biljne ostatke, te najavljuju da će nadležne službe pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih pojedinaca koji ne poštuju zakonske odredbe, piše Subotica.com

- Podsećam da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su novčane kazne, odsnosno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća fizička lica kazniće se iznosom od 10 hiljada dinara, a pravna od 300 hiljada do čak milion dinara - podseća Goran Ljubisavljević, komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona u Subotici - Letos smo zbog požara intervenisali 277, od čega je čak 200 požara bilo na otvorenom prostoru.

Budva, Tela, Vatrogasci
foto: RINA

U susret grejnoj sezoni, nadležni apeluju na građane da prekontrolišu dimovodne kanale i provere ispravnost ložišta.

- Građani treba da se obrate JKP "Dimničar" radi čišćenja dimnjaka. Prilikom izlaska na teren, dimničari će prekontrolisati dimnjak i ukoliko utvrde neke nepravilnosti obavestiće domaćine kako bi ih otklonili. Podsećam da ukoliko dođe do samozapaljenja dimnjaka, požar može da se proširi u tavanski prostor. Ti požari nisu tako burni u startu, tako da dolazi do laganog širenja. Prošle zime zbog požara u dimnjacima imali smo oko 50 intervencija - navodi Ljubisavljević.

Iz Sektora za vanredne situacije dodaju da su neispravne ili preopterećene električne instalacije, neispravni električni uređaji ili ostavljanje uključenih električnih uređaja bez nadzora najčešći uzroci požara u građevinskim objektima.

Bonus video:

00:38

Srpski vatrogasci u Grčkoj

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.