ŠTA SE DEŠAVA SA KOMARCIMA U SRBIJI? Produžili sezonu, a prenose i VIRUS koji može biti opasan
Ujedi komaraca, Foto: Promo

KOMARCI

ŠTA SE DEŠAVA SA KOMARCIMA U SRBIJI? Produžili sezonu, a prenose i VIRUS koji može biti opasan

Aktivnost komaraca je nešto produžena u odnosu na prethodne godine

Objavljeno:

Oktobar mesec je pri kraju a komarci su i dalje aktivni u Srbiji, kako danju, tako i noću, a kako se saznaje u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju njihova sezona je produžena.

Istine radi, njihova brojnost u klopkama je sada manja u odnosu na letnji period, ali ovih krvopija ima i dalje taman toliko da nam dosađuju i grizu nas, ali i prenose virus koji može da bude opasan.

- Aktivnost komaraca je nešto produžena u odnosu na prethodne godine zbog neuobičajeno visokih temperatura koje su zabeležene ovog oktobra - kaže zadr sci. biologije Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Poslednji izveštaj Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", groznica Zapadnog Nila koju prenosi naš domaći kuleks pipiens komarac, potvrđena je kod još jedna osobe za 7 dana, te je ukupan broj obolelih zaključno sa 21. oktobrom - 90.

U ovoj sezoni, od ovog virusa preminule su dve osobe.

Dobra vest je da su na primer, u Beogradu, uzorci komarca koji su zaraženi ovim virusom zabeležni prošlog meseca, što znači da se uskoro može očekivati da nemamo novoobolele.

1 / 3 Foto: FACEBOOK/Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

- Brojnost komaraca je sada u klopkama mala i nedovoljna za analizu prisustva virusa Zapadnog Nila. Poslednji zabeleženi pozitivni uzorak je bio krajem septembra u Ritopeku u opštini Grocka - kaže dr sci biologije Ivan Aleksić.

Podsećanja radi, grоznicа Zаpdnоg Nilа је sеzоnskо оbоljеnjе kоје sе prеnоsi ubоdоm zаrаžеnоg kоmаrcа. Glаvni vеktоr, оdnоsnо prеnоsilаc virusа Zаpаdnоg Nilа је kuleks pipiens, vrstа kоmаrcа kоја је оdоmаćеnа i kоd nаs. Sеzоnа trаnsmisiје virusа Zаpаdnоg Nilа u Srbiјi uоbičајеnо trаје оd јunа dо nоvеmbrа mеsеcа.

Pored domaćeg kuleks pipiens komarca, u našoj zemlji je prisutan i azijski tigrasti komarac, koji može da bude prenosilac denga groznice. Na sreću, ovaj virus još nije dijagnostikovan kod njih.

Kako je ranije za naš portal objasnio dr Aleksić, ženke ovog komarca se hrane krvlju tokom dana na otvorenom prostoru, što je razlika u odnosu na naš domaći kuleks pipiens, koji je kućni komarac.

- Vrsta se sve više prilagođava načinu ishrane i u zatvorenim prostorima. Krvni obrok uzima sa čoveka, domaćih i divljih životinja, ptica, pa čak i gmizavaca i vodozemaca, ali ipak preferira čoveka - rekao je naš sagovornik.

Preporuke Instituta "Batut" za zaštitu od komaraca

- koristite repelente na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom

- nosite odeću dugih rukava i nogavica, svetle boje. Najbolje je da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

- izbegavajte boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru

- koristite zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta

- ako je moguće, boravite u klimatizovanim prostorima, broj insekata u takvim uslovima značajno je smanjen

- izbegavajte područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare

- najmanje jednom nedeljno ispraznite vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki

- uklonite odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu

Bonus video:

02:37

EVO KAD I GDE NAJČEŠĆE UBADAJU KOMARCI KOJI PRENOSE VIRUS ZAPADNOG NILA! Dr Drakulović daje preporuke zaštite od zaraznih insekata

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.