EVO ŠTA SE DOGODI AKO NE PROMENITE ADRESU U PASOŠU: Kazne su DRAKONSKE, a možete i u ZATVORU da završite
Pasoš Republike Srbije, Foto: Tamara Trajković, Dado Đilas

pasoš

EVO ŠTA SE DOGODI AKO NE PROMENITE ADRESU U PASOŠU: Kazne su DRAKONSKE, a možete i u ZATVORU da završite

Istražili smo kolike su kazne za netačne lične podatke o mestu boravka u pasošu građana i građanki Republike Srbije

Objavljeno:

Menjanjem mesta prebivališta ne dolazi samo do problema oko selidbe, već i pravnih poteškoća.

Naime, prema Zakonu o ličnoj karti građanin ili građanka Republike Srbije dužan/a je da podnese zahtev za izdavanje nove lične karte u roku od 15 dana od dana nastupanja promene.

Nova lična karta se izdaje za one koji imaju nečipovanu ličnu kartu, dok se izmene mesta boravka za one koji imaju ličnu kartu sa čipom rade kompjuterski, te nije potrebno izvaditi nov fizički dokument.

Lična karta sa čipom
Lična karta sa čipomfoto: Kurir

U skladu sa tim Zakonom, pravilo važi i za putne isprave, to jest pasoš Republike Srbije.

Šta stoji u Zakonu?

U odeljku za "najčešća pitanja" u vezi sa ličnom kartom i putnom ispravom na sajtu MUP-a stoji sledeći pasus:

"...imalac biometrijske lične karte sa čipom, kao i bez čipa, čiji su se podaci promenili, dužan je da podnese zahtev za izdavanje nove biometrijske lične karte uz koji će priložiti na uvid prethodnu ličnu kartu i dokaz o uplaćenim naknadama za izdavanje lične karte, a nadležni organ će po službenoj dužnosti, uz saglasnost stranke, pribaviti potrbne podatke."

Dakle, građanke i građani Srbije dužni su da po promeni mesta boravka, prvo u roku od 15 dana odu u odgovorajuću stanicu MUP-a i podnesu zahtev za fizičku promenu lične karte koja nema čip ili za ažuriranje novih podataka ukoliko imaju ličnu kartu sa čipom.

U Članu 33 Zakona o putnim ispravama koji je paralelan sa delom Zakona o promeni ličnih podataka u ličnoj karti, poput mesta prebivališta, stoji, između ostalog i, sledeće:

Pasoš Republike Srbije
Pasoš Republike Srbijefoto: RINA

"Lice koje poseduje putnu ispravu čiji rok važenja nije istekao dužno je da podnese zahtev za izdavanje nove putne isprave ako... je došlo do promene podataka koji su upisani u putnu ispravu."

Samim tim, kada menjaju mesto prebivališta, pored zahteva za promenu ličnih podataka u ličnoj karti, građani Srbije treba i da podnesu zahtev i za promenu ličnih podataka u važećem pasošu.

Sve podatke o sebi možete sami dostaviti ili ih MUP može pribaviti po službenoj dužnosti.

Šta se dogodi ukoliko ne podnesete zahtev za promenu mesta prebivališta u pasošu?

U Članu 50 Zakona o putnim ispravama piše da će građanka ili građanin Republike Srbije biti kažnjen/a:

Granica
Granicafoto: Tamara Trajković

"Novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana za prekršaj i za pokušaj prekršaja... davanja neistinitih podataka, ishodovanje od nadležnog organa izdavanje putne isprave i korišćenje takve putne isprave."

Dakle, ukoliko se ne slažu podaci o mestu stanovanja u ličnoj karti i pasošu postoji mogućnost da, ukoliko službenik MUP-a primeti nedoslednosti, građani Srbije budu kažnjeni:

  • novčanom kaznom od 5000 do 50 000 dinara;
  • ili zatvorom do 30 dana.

O striktonosti Zakona o putnim ispravama kada se govori o promeni mesta prebivališta, roku za podnošenje zahteva za izmenu mesta prebivališta u pasošu, kao i kaznama, pitali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali odgovor nismo dobili do objavljivanja teksta.

Bonus video:

02:19

Novine Zakona o ličnim kartama

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.