TOKOM PRAZNIKA SE STVARA 25% VIŠE OTPADA NEGO INAČE: Evo kako da ovi dani, osima nama, DONESU RADOST I PLANETI
Otpad, Foto: Aleksandra Čolić, Printscreen/RTS, Petar Aleksić

"eko praznici"

TOKOM PRAZNIKA SE STVARA 25% VIŠE OTPADA NEGO INAČE: Evo kako da ovi dani, osima nama, DONESU RADOST I PLANETI

Donosimo vam nekoliko korisnih saveta o tome kako možete smanjiti količinu smeća tokom praznika

Objavljeno:

Praznici uglavnom donose radost, ali i povećanu količinu smeća. Pored darova i uživanja u prazničnim jelima, često zaboravljamo koliko ta razdoblja mogu biti opterećujuća za okolinu. Istraživanja pokazuju da tokom praznika stvaramo 25% više otpada nego inače.

To uključuje otpad od hrane, dekoraciju, papir za pakovanje poklona, stvari vraćene nakon onlajn kupovine. A da ne zaboravimo i otpad na javnim mestima koji se stvara nakon dočeka na Trgovima od hrane i pića.

Smeće
Smećefoto: Aleksandra Čolić

Mali koraci u pravcu održivosti tokom praznične sezone mogu imati značajan pozitivan uticaj na okolinu i doprineti globalnim naporima očuvanja prirode.

Donosimo vam nekoliko korisnih saveta o tome kako možete smanjiti količinu smeća tokom praznika:

1. Odgovorno kupujte namirnice

Planirajte obroke unapred kako biste smanjili količinu nepotrebne hrane. Koristite vrećice za kupovinu koje možete ponovo koristiti i izbegavajte višestruko pakiranje proizvoda.

2. Donirajte neželjene stvari

Ukoliko ste od onih koji ne planiraju uanpred, pa napravite hrane i više nego što možete sa porodicom da pojedete, umesto da bacate nepotrebne stvari, razmislite o donacijama. Osim hrane, možete donirati i odeću, igračke i ostale predmete koji vam više nisu potrebni. Oni mogu biti od ogromne pomoći drugima. Ukoliko nemate nikoga u blizini za koga znate da je pomoć potrebna, donaciju u vidu hrane (koja je još uvek u roku trajanja), odeće i obuće uvek možete pokloniti Prihvatilištu za beskućnike.

Prihvatilište za stara i nezbrinuta lica
Prihvatilište za stara i nezbrinuta licafoto: Printscreen/RTS

3. Pametno pakovanje darova

Razmislite o kreativnim načinima pakovanja darova, poput upotrebe tkanina, recikliranog papira ili kartona. Smanjenje upotrebe plastične trake i drugih jednokratnih materijala može značajno doprineti smanjenju otpada.

4.Ponovo koristite ukrase

Umesto kupovine novih ukrasa svake godine, razmislite o recikliranju starih ili izradi vlastitih. To ne samo da je ekološki prihvatljivije, već i dodaje lični pečat vašem domu.

5. Elektronske čestitke

Umesto tradicionalnih papirnatih čestitki, razmislite o slanju elektronskih verzija. Takođe, elektronski poklon kartoni ili čak digitalni pokloni mogu biti sjajan način smanjenja fizičkog otpada.

6. Održiva kupovina

Birajte proizvode sa minimalnim ambalažama, preferirajte proizvode od lokalnih prodavaca kako bi se izbegao transport.

Poklon
Poklonfoto: Profimedia

7. Recikliranje

Razvijte naviku recikliranja otpada tokom praznika. Pravilno sortiranje i recikliranje ambalaže, papira i stakla može značajno smanjiti negativan uticaj na okolinu.

8. Energetska potrošnja

Koristite LED sijalice za prazničnu dekoraciju, ograničite vreme trajanja osvetljenja i isključujte električne uređaje kada nisu u upotrebi kako biste smanjili potrošnju energije.

9. Odgovorno putovanje

Ako planirate putovanje, birajte održive načine transporta kao što su voz ili deljenje vožnje. Razmotrite i mogućnost smanjenja broja putovanja kako biste smanjili emisije ugljenika.

Male promene u našim prazničnim navikama mogu imati veliki pozitivan uticaj na okoliš. Razmislite o ovim savetima i doprinesite stvaranju praznika koji će doneti radost ne samo vama već i planeti.

Bonus video:

02:16

URADI NEŠTO DRASTIČNO DA SMEĆE POSTANE FANTASTIČNO Mnoge škole u Srbiji učestvovale u akciji OVO JE BIO NJIHOV ZADATAK

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.