DANAS OTAC DAJE ĆERKI BUBREG, A MAJKA SUTRA SINU: Sve je spremno za VELIKI OPERATIVNI ZAHVAT u Tiršovoj
Tiršova, Foto: Marina Lopicic

borba za zdrav život

DANAS OTAC DAJE ĆERKI BUBREG, A MAJKA SUTRA SINU: Sve je spremno za VELIKI OPERATIVNI ZAHVAT u Tiršovoj

Dvoje dece će 17. i 18. februara transplantacijom u Tiršovoj dobiti nove bubrege od roditelja

Objavljeno:

Dvoje dece će 17. i 18. februara transplantacijom u Tiršovoj dobiti nove bubrege od roditelja. Dr Siniša Dučić rekao je za RTS da je prednost tog tipa transplantacije od živih donora laparaskopsko odstranjenje bubrega i brz postoperativni tok. Zajedno sa srpskim timom lekara su i stručnjaci iz Londona.

U Dečjoj klinici u Tiršovoj danas i sutra dve transplantacije - dvoje dece će dobiti nove bubrege od roditelja. Transplantacije od živih donora obaviće hirurzi iz Univerzitetske dečje klinike uz podršku stručnjaka iz Londona.

Danas će bubreg od oca dobiti 18-ogodišnja devojčica, a sutra dečak od 17 godina kome će davalac biti majka.

Gostujući stručnjaci će sprovesti ove zahtevne operacije u Srbiji zahvaljujući nastavku uspešne saradnje između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i jedne od najpoznatijih svetskih bolnica u Londonu.

Dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj rekao je za RTS da je u klinici u Tiršovoj tim iz Londona koji će zajedno sa srpskim timom lekara izvršiti transplantacije.

"To je nastavak saradnje koju smo započeli i nadamo se da će sve proći kako treba“, rekao je dr Dučić.

Živa transplantacija u dve sale

Danas otac daje ćerki bubreg, sutra majka sinu. To je živa transplantacija i radiće se u dve sale.

"Dva tima rade, u jednoj sali će se raditi eksplantacija, odnosno uzimanje organa, da bi nakon uzimanja taj organ bio presađen, devojčici u drugoj sali. Sa timom iz Londona učestvuju i naši lekari i urolozi sa VMA. To su iskusni urolozi koji će pomoći u eksplantaciji organa“, istakao je Dučić.

U timu su doktor Nikos Kesari, dečiji transplantacioni hirurg i doktor Joanis Lukopulos, transplantacioni hirurg za odrasle i doktorka Jelena Stojanović, takođe nefrolog. Oni žive i rade u Londonu, u jednoj od najpoznatijih svetskih bolnica.

Transplatacija, Operacija
foto: Profimedia

Kako su tekle pripreme

"Mi smo uspostavili saradnju sa bolnicom iz Londona, pre svega preko kontakta sa doktorkom Jelenom Stojanović pre par godina. Ona je reaktivirana prošle godine", podvukao je Dučić.

Prema njegovim rečima, pripreme su trajale nekoliko nedelja, odnosno meseci, rađena su apsolutno sva ispitivanja, imunološka, radiografska, transplantološka.

"Juče su izvršene poslednje pripreme, svi su spremni za operativni zahvat i nadamo se da će to se proći kako treba. Nema razloga da ne prođe“, kaže Dučić.

Transplnatacije od 2001. godine

Krajem prošle godine su naše lekari išli u London na usavršavanje, preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i ovo je mnogo lakše nego da deca odlaze u London.

"Mi radimo transplantaciju organa poslednjih 20 godina, od 2001. Ovaj ti iz Londona služi za najsloženije transplantacione procedure i ono što je prednost tog tipa transplantacija koje oni rade, je laparaskovsko odstranjenje, odnosno uzimanje bubrega", kaže doktor.

Objašnjava da je to minimalno invazivna procedura, minimalna manipulacija sa bubregom koji će biti presađen, postoperativni tok brzo traje, tako da ima mnogo prednosti i to je postalo standard u Evropi.

"Mi se nadamo se da ćemo unarednih nekoliko meseci biti referentni centar da radimo transplantaciju u regionu", napomenuo je Dučić.

Odličan tim nefrologa i anesteziologa

Dr Dučić kaže da imaju odličan tim nefrologa i anesteziologa, ljudi koji su apsolutno edukovani u to msmislu, tako da mogu da prihvate taj težak zadatak da se sve uradi kako treba.

Što se tiče pacijenata koji se dijaliziraju u toj ustanovi, Dučić je rekao da je reč o više od 20 pacijenata.

Bonus video:

08:54

IVANI SU PRESADILI BUBREG I DOBILA JE NOVI ŽIVOT! Posle uspešne transplantacije u Minsku, ovo je rekla za BORIŠU SIMANIĆA

(Espreso/RTS/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.