NOVI PRAVILNIK PREDVIĐA I DA SE OCENJUJU NASTAVNICI: Ako se 50% roditelja usaglasi, sa prosvetarom se dešava ovo
Škola, Foto: Zorana Jevtić

nova pravila

NOVI PRAVILNIK PREDVIĐA I DA SE OCENJUJU NASTAVNICI: Ako se 50% roditelja usaglasi, sa prosvetarom se dešava ovo

Ocenjivanje složena tema i jedan od najtežih zadataka koje prosvetni radnici imaju jer to uključuje i psihološki, i pedagoški, pa i pravni aspekt

Objavljeno: 13:36h

Prema novim pravilnicima Ministarstva prosvete o ocenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama, u školama se ocenjuje vladanje i to ulazi u prosek na kraju godine. Takođe, ukoliko se 50 odsto roditelja saglasi da neki nastavnik ne ocenjuje ili ne radi dobro svoj posao - imaju pravo da podnesu pritužbu direktoru i da se rad tog nastavnika dovede u pitanje. Pravilnici se već primenjuju, kaže predstavnik direktora škola Darko Eger. Hajde da se žalimo, umesto hajde da unapređujemo, to je poruka koja se šalje, ističe psihološkinja Biljana Lajović.

Pravilnici koje je objavilo Ministarstvo prosvete preciziraju više pitanja. Između ostalog, predviđaju da se ocenjuje vladanje učenika, što će uticati na opšti uspeh.

Psihološkinja Biljana Lajović, koja je dugo godina radila u Ministarstvu prosvete, napominje da je bitno da pravilnici doprinesu kvalitetu obrazovanja i vaspitanja, a u to, ističe, spada i bolja komunikacija između učenika, roditelja i nastavnika.

Ističe da je ocenjivanje složena tema i jedan od najtežih zadataka koje prosvetni radnici imaju jer to uključuje i psihološki, i pedagoški, pa i pravni aspekt.

“Ja se bojim da ovaj pravilnik, upravo vidimo po reakcijama prosvetnih radnika, a to je i moj stav, ne doprinosi svemu ovome. Učenici će imati svoje dosijee u kojima će se, između ostalog, beležiti njihov nastavni angažman, razna neka planiranja, učešća u takmičenjima i drugim organizacijama“, kaže Lajović.

Dosije o učeniku

Predsednik Aktiva direktora škola Novog Beograda Darko Eger tvrdi da su i do sada odeljenske starešine i škola prikupljali te informacije.

“Međutim, dosije kao dosije naravno da ne postoji, niti se on takav vodi, niti je to nekako vrsta fajla ili foldera, već skup podataka o učeniku koji imamo u školi - od pedagoško-psihološke službe, pa do direktora škole, ukoliko su bili razgovori sa roditeljem“, kaže Eger.

Učionica
Učionicafoto: RINA/Ustupljene fotografije

Roditelji procenjuju stručnost nastavnika

Ističe da je najspornija odredba koja se odnosi na pravo roditelja da ukoliko se 50 njih saglasi da neki nastavnik ne ocenjuje ili ne radi dobro svoj posao, imaju pravo da podnesu pritužbu direktoru i da se onda dovede u pitanje rad nastavnika.

“To kolege tumače na taj način da se roditeljima proširaju prava žalbe i imamo i onaj deo koji se odnosi na prigovor na rad stručnih saradnika, pedagoga, psihologa... Ovde samo treba dodati jedan deo: roditelji su to i ranije radili ukoliko nisu bili zadovoljni na bilo koji način nečijim radom, pa su podnosili odgovarajuće prijave", kaže Eger.

U toj situaciji, objašnjava, direktori kontaktiraju pedagoško-psihološku službu, obavi se razgovor sa nastavnikom, nastavnik daje izjavu ako je to neki konkretan događaj, a postoji mogućnost i prisustva na času pedagoško-psihološke službe.

Novi pravilnik sada daje zakonski okvir da roditelj školskoj upravi ili prosvetnoj inspekciji prenese nezadovoljstvom ovim izveštajem, dodaje Eger.

Ljiljana Lajović ukazuje na to da se na ovaj način uvodi usitnjena parcedura koja u škole unosi nezadovoljstvo.

“Znate šta je tu dodatni problem, što u pravilniku piše da nastavnik, a tek dodatno psiholog i pedagog, ne rade u skladu sa zakonom. To podrazumeva da roditelj dobro poznaje zakon, što je, uz dužnu uvažavanje svih roditeljskih profesija, zaista onako jedan specijalni zahtev“, kaže Lajović i pita šta će psiholog i pedagog u Pravilniku koji uređuje ocenjivanje u osnovnom obrazovanju.

Ističe da ne razume poruku pravilnika koji kaže “mi ćemo stalno da pratimo i da se žalimo“, umesto “hajde da unapredimo“.

Kako se formira ocena iz vladanja

Darko Eger ukazuje na to da se pravilnici već primenjuju. Vladanje se ocenjuje najmanje dva puta u toku polugodišta i odeljenski starešina na Odeljenskom veću iznosi predloženu ocenu iz vladanja, oko koje treba da se slože svi nastavnici.

“Ocena iz vladanja može biti veća od aritmetičke sredine koja se poklapa sa polugodištem. Ako je neko imao trojku u prvom polugodištu, može da ima četvorku, može i peticu… ali može da ima i manju ocenu ukoliko nije zabeležio promenu ponašanja na bolje“, kaže Eger.

Saradnja kao bolje rešenje

Biljana Lajović ističe da je za dobrobit deteta neophodno da nastavnici i roditelji nađu dodirne tačke, umesto da podržavaju dečije kalkulacije oko ocena.

“Vi sad imate situaciju da pet advokata iz advokatske kancelarije dođe u školu da bi tražilo neko pravo zbog nečega. Da li je to dobra komunikacija”, kaže Lajović i ističe da su deca u toj priči ispuštena, a da se nastavniku podriva autoritet.

Učenici
Učenicifoto: Aleksandar Jovanović Cile

Eger napominje da nijedan zakon neće pomoći ako nema ispravnog odnosa i prema školi i prema zakonu.

“Normalno da nastavnici svojim stavom treba da poštuju zakon, da poštuju etičnost svoje profesije, da budu pravi profesionalci i da budu uzori. Deluje jako arhaično kad se kaže - nekad je učitelj bio persona. Treba da se vrati to i da se svako od nas na jedan lep način seća svog učitelja, kao i učitelj svojih đaka. Mi moramo da vratimo taj sistem vrednosti”, napominje Lajović i dodaje da je saradnja ključ svega.

Bonus video:

07:36

VELIKI BROJ ŠKOLA JE PODRŽAO PREPORUKU! Slavica Đukić Dejanović o sugestiji Ministarstva prosvete: Preporuka nije obavezujuća

(Espreso / RTS / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.