EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO RODITELJI IMAJU ZAMERKU NA OCENU NASTAVNIKA: Ministarka sve detaljno objasnila!
Slavica Đukić Dejanović, Foto: Kurir tv

obrazovanje

EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO RODITELJI IMAJU ZAMERKU NA OCENU NASTAVNIKA: Ministarka sve detaljno objasnila!

Šta će se dogoditi ukoliko više od 50 roditelja ima zamerku na predavanje nastavnika?

Objavljeno:

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete, detaljno je objasnila šta će se dešavati sa nastavnikom, ukoliko više od 50 odsto roditelja jednog odeljenja izrazi sumnju da on ne poštuje zakon prilikom ocenjivanja ili u bilo kom segmentu svog rada. Ovo je inače jedna od novina Pravilnika o ocenjivanju u osnovnim školama koji je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potpisala krajem pretprošle nedelje.

Kako je danas izjavila ministarka Slavica Đukić Dejanović, ovaj segment novog zakona predstavlja pokušaj da se harmonizuje i standardizuje, za sve škole na sličan način, protokol ako se posumnja da nastavnik u svoj celokupni rad ne vrši na odgovarajući način.

Za slučaj da posumnjaju da nastavnik dok predaje, evaluira znanje učenika, ocenjuje ga i slično, pravi određene greške koje se kose sa zakonom i pravilnicima, roditelji, ako ih ima u jednom odeljenju više od 50 odsto sa takvim uverenjem, u pisanoj i potpisanoj formi mogu se obratiti školi. Škola dostavlja taj materijal odeljenjskom starešini, koji tu primedbu dostavlja stručnom veću, tj. skupu nastavnika, kao i direktoru škole, a zatim i obaveštava roditelje da je postupak krenuo - objašnjava ministarka.

Dalje navodi da stručno veće analizira primedbu roditelja.

Mašine, Škola, Zanat
foto: RINA

- Oni mogu i da odbace taj predlog. Svakako o svojoj odluci obaveštavaju direktora, koji sa sekretarom i saradnicima donosi definitivnu odluku o tome da li je primedba osnovana ili će je odbaciti - kaže ministarka Đukić Dejanović.

Ističe da je važno da se sve događa u okvirima škole, jer je autonomija škole "svetinja".

"Ministarstvo će i te kako reagovati na zloupotrebe"

Ministarka Đukić Dejanović istakla je da je ovakva mogućnost postojala i ranije i da se veoma retko događa da je roditelji iskoriste.

Osvrćući se na primedbe javnosti da može doći i do zloupotrebe ovog člana zakona, ministarka je istakla da će Ministarstvo prosvete i te kako reagovati ako uoči da postoje indikacije da neko namerno pokušava da degradira nekog nastavnika.

- Neće ministarstvo i inspekcija ući da kažnjavaju tog nastavnika, nego će kolege proceniti da li je osnovana primedba roditelja. Ako nije osnovana, obustavlja se sve. Ako je osnovana, direktor donosi plan rada. Možda, mentorski rad, savetodavni rad, edukacija tog nastavnika, razgovor sa tim nastavnikom, zavisi šta je problem. Da se prosto kvalitet i dignitet, dakle profesionalno dostojanstvo tog čoveka dovede do onog nivoa da roditelji u njega ponovo imaju poverenje - kaže ministarka Đukić Dejanović ističući da nije predviđena nikakva sankcija niti degradiranje profesora.

Škola ocenjuje da li je osnovana primedba većine roditelja, a dok oni ne donesu svoj sud, nastavnik nastavlja sa normalnim radom, ističe Đukić Dejanović.

- Nije predviđena nikakva sankcija, predviđena je podrška. Za slučaj da su roditelji nezadovoljni, jer je škola odlučila da nema elementa za pokretanje bilo kakvih procedura, u tom slučaju roditelji imaju pravo da se obrate školskoj upravi i onda školska uprava postupa vrlo slično - objašnjava ministarka prosvete.

"Ko kritikuje ovaj pravilnik, ne razume njegov duh"

Ministarka Đukić Dejanović navela je da ove sve zakonske izmene imaju za cilj da se vrati međusobno poverenje nastavnika i roditelja. Dodala je da oni koji kritikuju pravilnik nisu dovoljno razumeli njegov duh i tendenciju.

- Zbog izmenjenog odnosa roditelja prema nastavnicima, za koje su verbalizacije često neadekvatne, "on slabo zna, on nije autoritet, nisam siguran da ima šta od njega da naučiš", dete više nema autoriteta u nastavniku. I mi ovim merama, kroz ove pravilnike pokušavamo da zapravo zbližimo roditelje i nastavnike da razgovaraju o svim problemima kako bi slali iste poruke detetu. Jer kad vi jednom mladom čoveku šaljete poruku da je nešto belo ili crno, on će ići u sivu zonu razmišljanja, a ona je najgora. Dakle, roditelj i nastavnik treba u vaspitnim porukama, u porukama znanja, u porukama oko autoriteta da imaju slične stavove - kaže ministarka Đukić Dejanović za "Prva TV".

Bonus video:

09:55

Nastava u školama normalizovana: Evo šta kažu stručnjaci

(Espreso/Blic/Sofija Vulićević/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.