"TREBA MI LEKAR KOJI NEĆE VAKCINISATI MOJE DETE, ČASTIĆU": Jeziva svest roditelja u Srbiji dok HARAJU MALE BOGINJE
Male boginje, Foto: Joa Souza / imago stock&people / Profimedia

zdravlje

"TREBA MI LEKAR KOJI NEĆE VAKCINISATI MOJE DETE, ČASTIĆU": Jeziva svest roditelja u Srbiji dok HARAJU MALE BOGINJE

Male boginje haraju Srbijom, ali roditelji se i dalje plaše vakcine

Objavljeno:

U Srbiji je čak 17 osoba zaraženo malim boginjama, ali uprkos tome, pojedini roditelji i dalje izbegavaju da vakcinišu svoju decu!

Koliko daleko idu u toj nameri, najbolje svedoči primer jedne majke, koja je na društvenim mrežama, ne razmišljajući o posledicama koje njeno dete može imati ako se razboli, zatražila da joj neko preporuči lekara u državnom domu zdravlja koji će joj dati potvrdu da je neophodno da se odloži vakcinacija.

- Ako neko poznaje pedijatra sa teritorije Beograda koji radi u državnoj ustanovi koji bi nam napisao da je dete zdravo i da se odlaže vakcinacija, da može da krene u predškolsko, bila bih zahvalna da mi se javi! Naravno, častićemo. Ne mogu više da plaćam advokate, a u školi su mi rekli da samo tako uradim i da će dete krenuti sutra. Njen pedijatar neće da razgovara sa nama. Pisali smo i pritužbu. Poenta mi je samo da krene. Hvala unapred - napisala je ova majka na Fejsbuku u grupi opskurnog naziva "Nevakcinisana deca su zdravija od vakcinisane".

Vakcinacija
Vakcinacijafoto: BETAPHOTO DRAGAN GOJIC

Umesto da je ostali članovi grupe urazume, objasnivši joj kakve posledice njeno dete, ali i druga deca mogu imati zbog neprimanja cepiva, većina ju je u tome podržala i predložila da ide kod privatnika.

- Ne može privatno, nažalost. Ne prihvataju. To bih uradila odmah da može - napisala je ona.

Inače, u Srbiji je potvrđen još jedan slučaj malih boginja - obolelo je jednogodišnje dete koje je nevakcinisano i koje je bilo u Rumuniji. Tako se broj obolelih, kako navodi RTS, povećao na 17, 14 u Beogradu gde je i prijavljena epidemija, a troje u Vojvodini.

Medu zaraženima od malih boginja su deca, ali i stariji od 40 godina. Ono što im je zajednicko - gotovo identičan vakcinalni status.

- Od 17 slučajeva desetoro su obolela deca koja nisu vakcinisana. Kod petoro odraslih, starijih od 40 godina, je nepoznat vakcinalni status. Samo je dvoje obolelih sa vakcinacijom u jednoj dozi - rekla je za RTS direktorka Instituta "Batut" prof. dr Verica Jovanović i dodala da je u domovima zdravlja pojačana takozvana revizija kartona, te se proverava da li su deca vakcinisana.

Iako još uvek ima roditelja koji na sve načine pokušavaju da izbegnu vakcinaciju, dr Jovanović kaže da u ovom trenutku "postoji pojačan obuhvat vakcinacijom":

- Ovaj trend ne sme da stane, jer je to glavna mera zaštite od pojave morbila. Roditelji su pojačano zainteresovani i ukoliko je došlo do propusta, mi zaista očekujemo da će se u ovom periodu, ovakvom merom, pojačati obuhvat imunizacije".

Bonus video:

03:14

MAJMUNSKE BOGINJE NISU RAZLOG ZA PANIKU! Stojanović upozorava: Kovid je još uvek tu, posle leta i odmora MOGUĆE NOVE MERE?

(Espreso/ Kurir/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.