Reagujte ili će žene i dalje ubijati UZ SAZNANJE DRŽAVE! Autonomni ženski centar uputio pismo ministru Stefanoviću
Foto: Stefan Jokić

javnost ima pravo da zna

Reagujte ili će žene i dalje ubijati UZ SAZNANJE DRŽAVE! Autonomni ženski centar uputio pismo ministru Stefanoviću

Pismo vam prenosimo u celosti

Objavljeno:

Poštovani gospodine Stefanoviću, Autonomni ženski centar Vam se obraća zahtevom da javno objavite anonimizirani izveštaj koji je načinio Sektor unutrašnje kontrole nakon kontrole zakonitosti rada policijskih službenika i zaštite prava građana pri izvršenju službenih zadataka i primene policijskih ovlašćenja u Policijskoj stanici Novi Beograd i Policijskoj stanici Rakovica, u vezi sa slučajevima ubistva dve žene i deteta.

Javnost ima pravo da bude obaveštena o utvrđenom činjeničnom stanju i rezultatima kontrole postupanja koje je protivna zakonu i pravilima rada službenika policije.

Javnost ima pravo da zna da li su preduzete i koje mere od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, ministra, direktora policije i rukovodilaca kontrolisanih organizacionih jedinica policije u cilju otklanjanja nepravilnosti i nezakonitosti u radu policijskih službenika, ukoliko ih je bilo.

Nije dovoljno da se javnosti obratite rečenicom da je na osnovu istrage utvrđeno da je policija postupala u skladu sa pravilima i po zakonu i da “ako se pokaže da postoji neko ko nije radio kako treba, odgovaraće“. Kao što znate, nije dovoljno da policiski službenici samo odgovaraju na pozive i izlaze na teren „svaki put kada su bili pozvani“.

Nije dovoljno „da su podnosili krivične prijave protiv nasilnika i da su se o svemu konsultovali i sa tužiocima i sudijama“.

Javnost ima pravo na kompletnu informaciju o postupanju svih uključenih policijskih službenika od prvog saznanja o nasilju u obe porodice. Javnost ima pravo da zna da li je bilo povreda službenih dužnosti u smislu neprofesionalnog odnosa, nesavesnog postupanja, nemarnog rada, propuštanja radnji za koje su policijski službenici ovlašćeni, postupanja protivnog nalogu ili uputstvu za obavljanje poslova, nepreduzimanja ili nedovoljnog preduzimanja mera iz nadležnosti policije da bi se zaštitila bezbednost građana, u konkretnom slučaju bezbednost i životi žena i dece.

Kao što znate, Republika Srbija je odgovorna za štetu koju policijski službenici i ostali zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova pričine građanima, ukoliko se dokaže da je šteta nastala postupanjem policijskih službenika tokom obavljanja poslova i zadataka „i ako su postupali saglasno propisima o načinu obavljanja policijskih i ostalih poslova u Ministarstvu“ (čl. 218, st.1 Zakona o policiji).

Gubitak ljudskih života, života žena i dece, je nenadoknadiva šteta. Ako se za to ne preuzme odgovornost, žene će i dalje ubijati uz saznanje nadležnih iz države.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.