Izvršitelj na svoju ruku ISELIO kulturno-umetničko društvo Branko Cvetković! Večeras protestni koncert na ulicama BG! (FOTO) (VIDEO)

igraj za pravdu

Izvršitelj na svoju ruku ISELIO kulturno-umetničko društvo Branko Cvetković! Večeras protestni koncert na ulicama BG! (FOTO) (VIDEO)

Da li se na ovaj način neguje kultura u Srbiji?

Objavljeno:

Kulturno umetničko društvo "Branko Cvetković" iz Beograda od osnivanja se nalazi na istom mestu već 73 godine, međutim, juče su izvršitelji i policija bukvalno zaposeli zgradu u Ulici Miloša Pocerca 10 u kojoj se nalazi od 1936. i izbacili ih na ulicu.

Članovi društva rekli su da izvršitelj nije najavio iseljenje, niti pokazao bilo kakav papir. Došlo je do popisivanja trofeja i nošnji folkloraša.

Uprkos tome što je igračko umeće članova KUD Branko Cvetković videlo 8 miliona gledalaca na 7.000 nastupa širom sveta, i što neguju tradiciju, izbačeni su iz prostorija u kojima su radili.

Iza iseljenja stoji Savez samostalnih sindikata Srbije, koji je folklorašima izdavao prostor bez naknade.

Iz sindikata navode da su igrače tužili zbog duga višeg od milion dinara za struju i vodu i da je još 2012. godine beogradski Privredni sud doneo rešenje o iseljenju, dok advokat KUD kaže da je rešenje nezakonito, jer, objašnjava, u međuvremenu je presudom Višeg suda u Beogradu zgrada promenila vlasnika. Pripala je državi, a sindikatu je naloženo da se iseli.

Predsednik društva "Branko Cvetković" Jovan Šijački negirao je da postoji bilo kakav dug i rekao da nije tačno da ne plaćaju račune za komunalne usluge.

- Neka nam pokažu jedan račun koji nismo platili - rekao je Šijački za agencije i dodao da su u Pravobranilaštvu Srbije dobili rešenje kojim se od sudskog izvršitelja traži da prekine izvršenje sudskog rešenja o izbacivanju KUD "Branko Cvetković" iz tog prostora, ali izvršitelj Bojan Isoski to nije učinio.

Kulturno-umetničko društvo "Branko Cvetković" jedno je od najstarija tri KUD-a u prestonici.

Za danas u 19 časova zakazan je protestni koncert pod sloganom "Igram za pravdu" ispred prostorija tog društva u Beogradu, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog blokiranja prostora koji koriste za rad.

Ovim gestom pokušaće da ukažu na svoj višegodišnji trud i rad na očuvanju srpske tradicije ali i na "nepravilnosti koje su im nanete u sredu", navodi se u pozivu.

Predstavnici KUD - a naveli su na društvenim mrežama da ne mogu ući u prostorije koje država želi da im bespravno oduzme, kao i da 73 godine postojanja, 400 igrača, zlatna plaketa sa republičke smotre folklora, igra i pesma širom sveta u predstavljanju naše zemlje nisu bili dovoljni, i da je sve to izbačeno na ulicu.

Odlučno kažu da će se boriti protiv nepravde koja im je naneta, a jedno pitanje se samo nameće - da li se na ovaj način neguje kultura u Srbiji?

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Nikola Jovanović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.