OVO JE SREDNJOŠKOLAC ČIJEM SE GOVORU DIVI SRBIJA: Ko su dvojica provokatora koji kažu da je 30 dana za Pavla malo?
Mateja Lazarević, Pavlov drug, Foto: Espreso.co.rs

TRAŽE pravdu

OVO JE SREDNJOŠKOLAC ČIJEM SE GOVORU DIVI SRBIJA: Ko su dvojica provokatora koji kažu da je 30 dana za Pavla malo?

Učenici Filološke gimnazije su izneli svoje zahteve i sada čekaju ishod žalbe

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Povodom hapšenja maturnata Pavla Cvejića koji je učeštvovao u protestima, juče je održan protest pod sloganom "Pravda za Pavla" ispred Filološke gimnazije i policijske uprave 29. novembar u znak podrške za njihovog uhapšenog druga i vršnjaka.

1 / 12 Foto: Stefan Kojić

Tim povodom, Pavlov drug Mateja Lazarević održao je upečatljiv govor u kome je reka da su se gimnazijalci okupili da bi se izborili protiv nepravde.

Mi smo se okupili ovde da bismo se borili i da bismo iskazali solidarnost zbog presude od 30 dana u Padinskoj skeli. Imamo informaciju od njegovih roditelja, da su oni zajedno sa advokatom, podneli žalbu na presudu, za čije izvršenje je rok sreda. Nismo preterano optimistični i iz tog razloga smo se skupili da bi protestvovali protiv onoga što mi smatramo nepravdom" , kazao je Lazarević.

Dan nakon protesta, pojavila se informacija na društvenoj mreži Tviter da su se na protestu pojavila dva momka koja su nosila transparente sa sadržajem: "Dole opozicija" i "30 dana premalo".

Mi želimo da iskažemo protest zbog toga što gubimo časove, jer je jedan đak upao u zgradu javnog servisa".

Informacije o tome da li su u pitanju bili šaljivi i ironični transparenti ili su pomenuta dvojica zaista bila za Pavlovo hapšenje, Espreso.co.rs je pokušao da sazna upravo u gimnaziji koju pohađaju srednjoškolci koji su se juče bunili.

Kako smo nezvanično uspeli da saznamo, momci koji su nosili transparente su bivši učenici Filološke gimnazije, a sad su studenti na fakultetu. Niko od onih s kojima smo razgovarali nije bio spreman da otkrije njihov identitet, kao ni fakultet na kome ova dva momka studiraju.

Budući da smo posetili i Filološku gimnaziju, direktor škole Duško Babić nije želeo da odgovara na novinarska pitanja u vezi sa hapšenjem njihovog učenika niti da komentariše protest.

Logično, za sagovornika smo izabrali Pavlovog druga Mateju Lazarevića koji je za Espreso.co.rs objasnio da su pomenuta dva studenta namerno došli s transparentima kako bi izazvali incidente nakon protesta.

Mateja
Matejafoto: Stefan Kojić

Ne želim da otkrivam identitet tih momaka. Kako znam, njih je bilo dvojica i u odnosu na nas koji smo došli da podržimo Pavla, nas je bilo mnogo više i naša poruka je mnogo glasnija. Mene zaista zabrinjava što se o tome toliko govori zato što je u pitanju jedna nerelevantna izjava koja dolazi zbog neinformisanosti o našem protestu koji nije opozicioni. Što se tiče tog produžetka kazne o kojem su govorili, s tim se apsolutno ne slažemo jer Pavle nije uopšte trebalo da bude uhapšen", objašnjava Lazarević.

Kako dalje nezvanično saznajemo, ti momci su dobili pretnje, ali nije poznato od koga.

Ovi momci su bivši učenici Filološke gimnazije. Mi smo pozvali sve da dođu na protest, a njih dvojica su se odazvala na jedan suprotan način, što je njihovo pravo. Ne želim da dobijaju pretnje pošto to nije u redu zato što nisu bili nasilni prema nama, oni su samo nosili te transparente da bi nas provocirali, ali nije došlo do nikakvog okršaja, odnosno fizičkih incidenata", kaže Lazarević.

On objašnjava da se trenutno razmatra žalba u Apelaciono-prekršajnom sudu i da će se nakon žalbe odlučivati o sledećim koracima.

Ukoliko Pavle Cvejić ostane u pritvoru, gimnazijalci će se sutra ponovo okupiti ispred Filološke gimnazije u znak protesta na odluku suda.

Sve što mi znamo jeste da je podneta žalba i da se ona danas razmatra u Apelaciono- prekršajnom sudu. Ishod sutrašnjih, planiranih protesta će zavisiti upravo od odluke ovog suda, da li će biti on biti pušten i dosije izbrisan ili će ostati u zatvoru. Ukoliko on ostane u zatvoru, mi ćemo se sutra okupiti u 13h ispred Filološke gimnazije", kaže Lazarević za Espreso.co.rs

Kako kaže, ukoliko njihov drug ne bude pušten na slobodu, nastaviće sa s protestima, uz zahtev da im se pridruže učenici iz svih beogradskih škola, kao i građani u znak podrške solidarnosti protiv nepravde.

Ako ne bude pušten, nastavićemo da protestujemo i pozivaćemo sve beogradske škole i što više Beograđana da nam se pridruže i da se solidarišu s Pavlom sve dok on ne bude bio pušten. Iz naše škole je uhapšen samo on, ali su i iz drugih škola hapšeni mladići i mlade devojke iz istog razloga jer su bili na tom protestu i nisu prikazivali nikakve nasilne radnje, niti su nosili testere. Samo su bili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme", ističe Mateja.

Lazarević nam je rekao da su bili u kontaktu s Pavlovim roditeljima i da oni očekuju ishod na žalbu koju su priložili u Apelaciono-prekršajnom sudu.

Podsećamo, učenici Filološke gimnazije su poručili da će se i u narednim danima solidarisati sa svojim drugom ukoliko ga ne puste u narednih 48 sati.

Gimnazijalci su juče održali protestnu šetnju "Pravda za Pavla" od Filološke do SUP 29. novembar zbog hapšenja njihovog druga Pavla Cvejića koji je bio među građanima koji su ušli u Radio televiziju Srbije u subotu uveče.

O Pavlu Cvejiću

Cvejić je maturant u Filološkoj gimnaziji i jedan od prvih osoba uhapšenih zbog upada u RTS. Pavle je legitimisan tokom upada u RTS i sa ostalim demonstrantima tada izbačen iz zgrade javnog servisa.

Pavle Cvejić
Pavle Cvejić foto: Printscreen Facebook

U obrazloženju suda je navedeno da mu je određena kazna od 30 dana zatvora zbog krivičnog dela drsko i bezobzirno ponašanje izvršeno u grupi.

Podsećamo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od nadležnih organa da aboliraju i oslobode sve učesnike protesta koji su prekršajno kažnjeni zbog nasilnog upada u RTS i tokom protesta ispred Predsedništva, a zatim dodao da nikad neće abolirati odgovornosti one koji su na protestu nosili motornu testeru i napadali policajce.

.

Bonus video


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.