BK, Treći kanal, Politika... Nekada najgledanije televizije, danas samo uspomene (VIDEO) (FOTO)
Foto: Ilustracija

TV istorija

BK, Treći kanal, Politika... Nekada najgledanije televizije, danas samo uspomene (VIDEO) (FOTO)

Neke od ovih tv stanica bile su lideri u informativnom i zabavnom programu i izgledalo je da njihovu slavu ništa ne može da pomuti...

Objavljeno: 11:26h

3. TV Politika U ekspanziji elektronskih medija kompanija Politika je početkom devedesetih odlučila da štampanim izdanjima pridoda i radio i tv-stanicu.

Televizija je osnovana juna 1990. i isprva je bila zamišljena kao kontrateža tada sve popularnijem NTV Studiju B.

Pod uredničkom palicom Aleksandra Tijanića i vrsnim odabirom novih lica, Politika je počela sa stvaranjem autorskih emisija.

"Minimaksovizija" Milovana Ilića Minimaksa, "Balkanskom ulicom" Vesne Dedić, "Večeras slobodni" Olivere Kovačević, "Molim, šta ste rekli?" Verice Bradić bile su nešto novo na tv-nebu i nešto je lansiralo te autore u medijsku orbitu. To nije moglo da prođe neopaženo, pa su moćnije tv kuće polako otimale kako ljude, tako i čitave projekte od TV Politike.

Jedan od nezaboravnih emisija, naročito za one koji su tražili utočište od naleta turbo-folka, bio je "Paket aranžman" Zorana Lazarevića Betmena.

Ono po čemu je Politika ostala u sećanju mnogih bilo je i to što je tokom NATO bombardovanja, kao neku vrstu sopstvenog obračuna sa agresorima, puštala piratske verzije holivudskih blokbastera.

Kako je vreme prolazilo, TV Politika je postajala sve više senka stanice kakva je nekad bila. Lavina moćnijih privatnih televizija, ali i nezainteresovanost same kompanije za svoju "elektronsku čeljad", dovela je televiziju u ekonomski jadnu poziciju. Ne jednom njeni zaposleni su prekidali sa emitovanjem programa kako bi se izborili za svoje zarade.

Emitovanjem programa putem etra prekinula je 2006, a još četiri godine postojala u ponudi nekih kablovskih operatera kada je konačno i ugašena. 4. YU info Osnovana je u predvečerje Miloševićeve vladavine, kao kanal u vlasništvu savezne države. YU info je zapravo trebalo da bude naslednik nekadašnjeg kanala JRT (Jugoslovenska Radio Televizija), ali sada sastavljen od krnje države.

Zamišljeno je da bude njuz kanal i od samog početka nametnuo je visoke standarde izgleda i prezentiranja informativnog programa. Sam sadržaj je, treba li to reći, bio navijački.

Posle 5. oktobra YU info se našao u "nebranom grožđu". Više na vlasti nije bilo onih koji su pokrenuli i finansirali, pa je televizija počela lagano da tone i osipa se. Savezna Vlada odlučila je 2001. da proda kanal zbog nedostatka sredstava. Pričalo se da su nju zainteresovane strane tv kuće, kao što su RTL i Blumberg, ali se, na kraju, niko od navedenih nije odlučio da je pazari.

Kako je ono "YU" polako postajalo relikt prošlih vremena, tako je i ime televizije promenjeno u "Info 24".

Agonija stanice dostigla je vrhunac 2006. godine kada je proglašen stečaj firme. Iste godine nekadašnju televiziju Yu info kupuje DiEnter koji osniva televiziju Enter.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.