Najgora firma u Srbiji? Radnicima ne daju bolovanje, odbijaju od plate, ali ipak je najgore OVO! (FOTO)

Jedna reč - diktatura!

Najgora firma u Srbiji? Radnicima ne daju bolovanje, odbijaju od plate, ali ipak je najgore OVO! (FOTO)

Najblaže rečeno - ovo je teror! Šta se to dešava u našoj zemlji? Gde mi to živimo? Ovo svedočenje radnika potvrđuje strahovito maltretiraje zaposlenih, na koje niko ne reaguje! Ovi ljudi kao da žive i rade u Severnoj Koreji!
Objavljeno: 17:00h

Domaći mediji objavili su svedočenje radnika "Jure" koji tvrde da se zaposleni u toj kompaniji za svaku grešku kažnjavaju sa 10 odsto od plate, da ostaju duže na poslu, da postoji sistem kažnjavanja, da doznake za bolovanje nisu dovoljne već se kompletna medicinska dokumentacija radnika kopira. Danas je velika subota: Dan ne sme da se završi, a da ne uradite ovu stvar! (FOTO) - Šikaniranje je svakodnevno, uvek je neka tenzija, stalno se preti otkazima, za najmanju sitnicu. Zadržavaju nas na sastancima posle radnog vremena, uvek se traži više - priča zaposleni u toj fabrici koji je zamolio da ne objavljuju njegove inicijale kako se u fabrici ne bi saznalo ko je.

Kako kaže, veliki problem je to što radnici koji nešto pogreše ili ne uspeju da ostvare normu, ostaju sat, dva, tri posle radnog vremena. A što je još gore, onda ne mogu da stignu do kuće... A česte su i kazne koja podrazumevaju čekanja od 6 sati... - Kada se to desi u drugoj smeni koja traje do 22 časa, onda ti radnici, od kojih neki žive i po 20, 30 kilometara dalje, nemaju način da idu kući - kaže on. Za svaku grešku, od neispunjavanja norme, do bolovanja, nekih drugih grešaka, tvrdi, oduzima se 10 odsto od plate. - Jednostavno to je sistem. Oni tako rade i to nije samo do menadžera, već sistema. Na primer, jedan od načina kažnjavanja je i taj što vas odvedu u kancelariju, kažu vam da sednete i sačekate. Onda se dešava da vi tu sedite i po pet ili šest sati, a da vam se niko i ne obrati - priča on.
Većinu radnika u svim Jurinim fabrikama čine žene. Kragujevački ogranak je pre dve godine dospeo u javnost zbog nezakonitih otkaza koje su podelili trudnicama i porodiljama. Tu se, kako kaže sagovornik, najčešće dešava da im se prekine ugovor o radu. - Sve se beleži, oni uredno prate društvene mreže i u svakom trenutku znaju šta se dešava. Čim nešto načuju, odmah ste pod prismotrom, uvek je tu menadžer koji vam "visi nad glavom". A posebna priča su bolovanja. Nije dovoljno da donesete doznake od lekara, već traže kompletnu medicinsku dokumentaciju da je kopiraju - navodi radnik Jure. Za neposlušne jedna od kazni, koja se, kako on tvrdi, često primenjuje, jeste promena radnog mesta. - Ako neko odluči da se pobuni protiv nečega, sklone ga na neko drugo radno mesto i zato je veliki problem to što mi nemamo sindikat. Nemamo kome da se obratimo, nema ko da nas zaštiti. A teško je sve ovo dokazati - napominje radnik. (Espreso.co.rs/ Danas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.