UDARANJE DECE MOŽE BITI KATASTROFALNO: Ne pravite štetu vašem mališanu
Ilustracija, Foto: Profimedia

uticaj fizičkih kazni

UDARANJE DECE MOŽE BITI KATASTROFALNO: Ne pravite štetu vašem mališanu


Da bi se izmerio uticaj premlaćivanja i drugih fizičkih kazni koje bi roditelji obično izabrali da disciplinuju dete, pregled je isključio verbalne i „teške“ vrste fizičkog kažnjavanja koje bi se okarakterisale kao zlostavljanje dece

Objavljeno: 22:09h

Fizičko kažnjavanje ne utiče pozitivno ponašanje deteta ili njegovu socijalnu kompetenciju tokom vremena, navodi se u pregledu 69 studija iz SAD-a, Kanade, Kine, Kolumbije, Grčke, Japana, Švajcarske, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Istraživanjem je utvrđeno da su fizičke kazne poput udaranja "štetne po razvoj i dobrobit dece", sapštila jje profesorka za ljudski razvoj i porodične nauke Elizabet Gershoff. „Roditelji udaraju svoju decu jer misle da će to poboljšati njihovo ponašanje“, rekla je Gershoff.

„Na nesreću roditelja koji tuku svoju decu, naše istraživanje je pronašlo jasne i uverljive dokaze da fizičko kažnjavanje ne poboljšava ponašanje dece, već ga pogoršava.“

Dečak, Tinejdžer, Silovanje, Zlostavljanje, Seksualno zlostavljanje, Depresija, Tuga, Nasilje, Dete, Pedofilija
foto: Profimedia

Deca su posle kazne više glumila

Da bi se izmerio uticaj premlaćivanja i drugih fizičkih kazni koje bi roditelji obično izabrali da disciplinuju dete, pregled je isključio verbalne i „teške“ vrste fizičkog kažnjavanja koje bi se okarakterisale kao zlostavljanje dece.

To je podrazumevalo radnje kao što su „udaranje deteta predmetom; udaranje ili šamaranje po licu, glavi ili ušima; bacanje predmeta na dete; premlaćivanje; udaranje pesnicom; udaranje; udaranje nogama; pranje usta detetu sapunom; bacanje; gušenje; paljenje; oparenje; i pretnja nožem ili pištoljem “, rekla je Gershoff.

Neke studije u reviziji pronašle su mešovite rezultate, videći neke pozitivne i negativne efekte povezane sa fizičkim kažnjavanjem. Ali većina studija pokazala je značajan negativan uticaj na više načina.

Najdoslednija podrška, u 13 od 19 nezavisnih studija, bila je da su šamaranje i drugi oblici kažnjavanja dece vremenom stvorili više spoljnih problemskih ponašanja, izjavila je Gershoff, poput „povećane agresije, povećanog asocijalnog ponašanja i povećanog ometajućeg ponašanja u školi. . "

Gluma dece koja su fizički kažnjena dešavala su se bez obzira na pol, rasu ili etničku pripadnost deteta, utvrđeno je u reviziji. Jedno istraživanje, urađeno u Kolumbiji u Južnoj Americi, pokazalo je da su mala deca koja su fizički kažnjena stekla „manje kognitivnih veština“ od onih koja nisu fizički kažnjena, pokazalo je istraživanje.

Sedam studija koje su pregledali Gershoff i njen tim ispitivali su povezanost između učestalosti fizičkog kažnjavanja i negativnog ponašanja deteta tokom vremena. Pet od sedam je pronašlo "efekat reakcije doze", rekla je ona. "Drugim rečima, kako su se fizičke kazne povećavale, tako se povećavala i verovatnoća da se vremenom predviđaju lošiji ishodi", izjavila je.

Neke studije u pregledu utvrdile su da fizičko kažnjavanje povećava probleme u ponašanju i znakove opozicionog prkosnog poremećaja, koji karakterišu nervi, argumentovano i prkosno ponašanje, aktivno prkošenje i odbijanje da se poštuju pravila, zlobnost i osvetoljubivost.

Sledeći ishod bio je da su fizičke kazne povećale rizik da će deca doživeti teško nasilje ili zanemarivanje što bi moglo pokrenuti umešanost službi za zaštitu dece.

Konačno, pregledom je utvrđeno da bilo kakav negativan ishod telesnog kažnjavanja nije olakšan roditeljskim stilom. Četiri od pet studija otkrile su da ukupan topao i pozitivan roditeljski stil „nije ublažio efekat fizičkog kažnjavanja na povećanje problema u ponašanju“.

Šamaranje je i dalje dozvoljeno širom sveta

Od 2017. godine, oko 63% dece između 2 i 4 godine - ili oko 250 miliona dece - živi u zemljama koje dozvoljavaju udaranje i roditelji ih redovno podvrgavaju fizičkim kaznama, navodi UNICEF.

Deca, Novac
foto: Profimedia

U SAD-u svih 50 država kaže da je zakonito da roditelji koriste fizičku kaznu nad svojom decom. Devetnaest država i dalje ima zakone o knjigama koji omogućavaju školama da koriste telesne kazne tokom školskog dana, iako su neki školski okruzi u tim državama zabranili tu praksu.

Neke promene su u toku. U studiji objavljenoj u aprilu utvrđeno je da je udaranje opalo u SAD-u između 1993. i 2017. godine, delimično zbog promene stavova među milenijalcima i roditeljima generacije X, koji izgledaju kao da mlate svoju decu manje od prethodnih generacija.

Otprilike 50% roditelja prijavilo je da je 1993. godine premlaćivalo dete, ali je do 2017. taj broj opao na 35%, pokazalo je istraživanje. Međutim, taj broj je i dalje previsok prema standardima iz 2018. godine koje je postavila Američka akademija za pedijatriju, rekao je dr Robert Sege, specijalizovan za proučavanje zlostavljanja dece.

Grupa pedijatara predlaže da odrasli koji brinu o deci koriste „zdrave oblike disciplinovanja“ - kao što je pozitivno potkrepljivanje odgovarajućeg ponašanja, postavljanje ograničenja i postavljanje očekivanja - i da ne koriste udaranje, šamaranje, pretnje, vređanje, ponižavanje ili sramoćenje.

„Roditelji nikada ne bi smeli da udaraju svoje dete i nikada ne upotrebljavaju verbalne uvrede koje bi dete ponizile ili posramile“, rekao je Sege, vodeći autor izjave o američkoj akademiji za pedijatriju o telesnom kažnjavanju.

Globalno, 62 zemlje zabranile su fizičko kažnjavanje dece u svim okruženjima, a još 27 zemalja se obavezalo da će to učiniti, prema Globalnom partnerstvu za okončanje nasilja nad decom. Uprkos ovom napretku, „samo 13% svetske dece u potpunosti je zakonski zaštićeno od svih telesnih kazni“, kaže agencija, a 31 država i dalje dozvoljava bičevanje, bičevanje i stavljanje kante kao kaznu za zločine koje su počinili maloletnici.

Deca imaju pravo na slobodu i zaštitu od „telesnog kažnjavanja i drugih okrutnih ili ponižavajućih oblika kažnjavanja“, navodi Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta iz 2006. godine, a Generalna skupština UN-a uključila je zaštitu dece od svih oblika nasilja kao „cilj održivog razvoja“.

„S obzirom na veliku rasprostranjenost fizičkog kažnjavanja širom sveta, nema vremena za gubljenje - sve države trebalo bi da poslušaju poziv UN-a da podržavaju ljudska prava dece i promovišu njihovo blagostanje zabranom fizičkog kažnjavanja u svim oblicima i svim okruženjima“,izjavila je Gershoff sa svojim timom.

Deca
foto: Profimedia

Ako šamaranje ne uspe, šta funkcioniše?

Američka akademija za pedijatriju preporučuje brojne alternative šamaranju, uključujući oduzimanje igračaka i privilegija i vekovnu tehniku tajm-auta.

Sege je rekao da tehnike zavise od starosti deteta.

„Tokom prve godine ono što odojčad treba da nauči je ljubav“, rekao je Sege, „dok otkrivaju svoje nove sposobnosti kao što su plakanje i pravljenje nereda. Zato bi roditelji trebali da im odvrate pažnju, dajući im druge stvari koje treba da rade manje. ometajući ih ili podižući ih i premeštajući ih na drugo mesto. To je sve što mogu da urade “.

Kako deca odrastaju do uzrasta malisana i uporno rade ono što ne želite, rekao je, najbolja tehnika je iskoristiti njihovu potrebu za pažnjom. „Mališani žude za pažnjom roditelja, pa iskoristite to u svoju korist“, rekao je Sege.

"Obratite pažnju na ono što vaša deca čine predivno; nagradite ih za to pohvalom. Zatim, kada urade nešto što vam se ne sviđa, stavite ih na tajm-aut i ne obraćajte pažnju. Iskoristite to. Tako taj-auti rade “.

Kako deca stare, predlaže im da im dozvole da nauče prirodne posledice svog ponašanja.

„Umesto da štitite, pomozite im da nauče lekciju, sve dok nisu u opasnosti“, rekao je Sege. „Stvari poput„ Nisi odložio igračke pa ih, umesto da se igraš, moraš očistiti da bismo mogli da se igramo “. Tinejdžeri, rekao je, takođe moraju da nauče da preuzimaju odgovornost za svoje postupke.

„A to činite tako što ih upozoravate na njihovo ponašanje i posledice, a zatim im pomažete da shvate kako da reše te posledice.

„Teško je, jer zahteva, bar u početku, nivo pažnje i razmišljanja o tome šta radite kao roditelj“, rekao je Sege. "Roditeljstvo nije lako. Dobra stvar je što nam naša deca praštaju greške koje pravimo."

(Espreso / CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.