ČEPENING: Klinici za ortopediju u Nišu pomagala od prodaje sakupljenih zatvarača
Ilustracija, Foto: EPA / Julien de Rosa

dobre vesti

ČEPENING: Klinici za ortopediju u Nišu pomagala od prodaje sakupljenih zatvarača

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić je rekao da je u cilju povećanja broja ortopedskih operacija Klinici za ortopediji opredeljena još jedna hirurška sala, tako da ih sada ima ukupno tri

Objavljeno:

Klinika za ortopediju u Nišu dobila je danas dvoja invalidska kolica i dve šetalice zahvaljujući plastičnim zatvaračima koje je Udruženje za pomoć Nišlijama prikupilo i prodalo u okviru akcije "Čepening".

Predsednik udruženja Vojkan Živković rekao je da je prikupljanjem i reciklažom plastičnih zatvarača u proteklih šest godina, koliko akcija "Čepening" traje, kupljeno 80 različitih pomagala i donirano pojedincima, klinikama i socijalnim ustanovama.

"Plastične zatvarače prikupljaju sve Nišlije, pojedinci, ali i škole, preduzeća, zdravstvene ustanove. Akcija je trajala i tokom čitave prošle godine uprkos epidemiji korona virusa", rekao je Živković. ; Naveo je da Udruženje za pomoć Nišlijama i dalje organizuje akciju "Čepening" iako su recikleri smanjili otkupnu cenu plastičnih zatvarača sa 30 na 20 dinara po kilogramu. ; Direktor Klinike za ortopediju Ivan Micić kazao je da ta klinika godišnje ima više od 2.000 pacijenata i oko 1.900 operacija, od kojih su oko 500 operacije ugradnje veštačkih zglobova, a 1.200 do 1.300 su operacije trauma. ; Kazao je da je tokom epidemije korona virusa na niškoj Klinici za ortopediju obavljeno 1.400 operacija trauma, pošto su svi pacijenti sa juga Srbije operisani u Nišu.

"Lista čekanja za ugradnju endoproteze kuka i kolena su zbog kovida uvećane za 10 do 15 odsto. Pre kovida na te operaciju čekalo se samo dve godine, što je izuzuzetan uspeh jer se u svim evropskim zemljama čeka od tri do pet godina", izjavio je Micić. ; On je dodao da pacijenti stariji od 75 godina i sada ne čekaju na ugradnju endoproteze kuka i kolena, već se operišu u dogovoru sa izabranim lekarom. ; "Plan je da se uz pomoć uprave Univerzitetskog kliničkog centra Niš i Ministarstva zdravlja u narednih godinu ili dve čekanje na operacije kuka i kolena smanji na samo mesec ili dva", izjavio je Micić.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić je rekao da je u cilju povećanja broja ortopedskih operacija Klinici za ortopediji opredeljena još jedna hirurška sala, tako da ih sada ima ukupno tri.

"Za tu kliniku smo nabavili nedavno i rendgensku cev, takozvani C luk, koji omogućava da se tokom intervencije proveri da li je proteza postavljena kako treba", naveo je Perišić. On je rekao da normalno funkcionisanje Univerzitetskog kliničkog centra trenutno otežavaju radovi na podovima koji se izvode na četvrtom spratu neurologije i bivše kardiologije. "Ti radovi trebalo bi da budu završeni u narednih sedam do deset dana, nakon čega će taj prostor ponovo biti u funkciji", naveo je Perišić.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.