HRABRI HEROJ JNA ODBIO JE DA SE POVUČE I OSTAO DO KRAJA SA MILANOM TEPIĆEM! Ovo je priča o njegovom herojstvu! FOTO
Stojadin Mirković — Cole, Foto: Printscreen

KAPA DOLE

HRABRI HEROJ JNA ODBIO JE DA SE POVUČE I OSTAO DO KRAJA SA MILANOM TEPIĆEM! Ovo je priča o njegovom herojstvu! FOTO

Za ispoljeno junaštvo, posmrtno je odlikovan 31. decembra 1999. godine Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena

Objavljeno:

Stojadin Mirković — Cole (Gornje Leskovice kod Valjeva, 1972 — Bedenik kod Nove Rače, 1991), bio je vojnik Jugoslovenske narodne armije na redovnom odsluženju vojnog roka. Rođen je 14. januara 1972. godine u selu Gornje Leskovice, opština Valjevo, odakle je posle regrutacije otišao 28. decembra 1990. godine na redovno služenje vojnog roka u Banju Luku.

Posle završene obuke za vozača vojnog transportera prekomandovan je u VP 4848/16, Bjelovar i u centralno skladište borbenih sredstava u selu Bedenik kod Nove Rače, udaljenom dvadesetak kilometara od Bjelovara.

Stojadin Mirković — Cole
foto: Wikipedia

Posle blokade hrvatskih paravojnih formacija, major Milan Tepić je bio primoran da se sa svojim vojnicima povuče u skladište i organizuje odbranu. Ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, Tepić je digao 29. septembra 1991. godine u vazduh vojno skladište i sebe. Tom prilikom je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, kada je njegov transporter iz kojeg je dejstvovao pogodila „zolja”.

Stojadin Mirković — Cole
foto: Printscreen

Hrabri Valjevac nastradao je u oklopnom transporteru, iz kog je rafalom kosio napadače na glavno skladište kasarne JNA u Bjelovaru. Transporter je pogođen "zoljama", Stojadin je poginuo, a za njim i major Milan Tepić, koji je u vazduh digao 170 tona eksploziva i tehniku, da ne padnu napadačima u ruke.

Posle nepune četiri godine od pogibije njegovi posmrtni ostaci su dopremljeni iz Hrvatske. 18. jula 1995. godine sahranjeni uz vojne počasti u rodnom selu. Sahranjen je 18. jula 1995. godine na seoskom groblju u Gornjim Leskovicama, uz sve vojne počasti.

Za ispoljeno junaštvo, posmrtno je odlikovan 31. decembra 1999. godine Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena. Bilo je predloga da se odlikuje Ordenom narodnog heroja, ali to nije prihvaćeno. Stojadina mnogi nazivaju Sinđelićem podno Povlena. Njegov hrabri čin ravan je, kažu, junaštvu slavnog vojvode koji je vojevao protiv turskih zavojevača...

Njemu u čast, otkrivena je bista u dvorištu OŠ „Miloš Marković” u Gornjim Leskovicama, dok je svojevremeno za herojsko delo, Stojadinu posthumno dodeljeno najveće gradsko priznanje „Septembarska povelja” i Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti I stepena.

Na mrežama se pojavila i fotografija majke pored groba sina heroja, koji nije hteo da se povuče i ostavi Tepića na cedilu, zbog čega je izgubio život.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.