OGLASIO SE MINISTAR KRKOBABIĆ: Ovo je važno za sve poljoprivrednike u Srbiji
Milan Krkobabić, Foto: Aleksandar Jovanović

OBRATITE PAŽNJU

OGLASIO SE MINISTAR KRKOBABIĆ: Ovo je važno za sve poljoprivrednike u Srbiji

Skup „Uz zadruge do savremene mehanizacije“ održan je danas u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine

Objavljeno:

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić izjavio je danas da udruženi poljoprivrednici sa manje ulaganja mogu da brže i lakše ostvare bolje rezultate i imaju veću dobit.

"Cilj je da sa što manje ulaganja i rada ostvarimo što bolje efekte, a to možemo samo udruženi. Jedna savremena mašina, koja košta oko 300 hiljada evra je za jednog domaćina nedostižna, ali njih deset ili petnaest će moći da je kupe i imaće značajne efekte tog ulaganja. Sa mašinskim prstenom imaćemo manje troškove, radićemo brže, kvalitetnije i efikasnije, a samim tim i produktivnije“, rekao Krkobabić u obilasku oranica ratarske zadruge u kikindskom ataru.

Skup „Uz zadruge do savremene mehanizacije“ održan je danas u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine sa ciljem da se ukaže na značaj i ekonomsku efikasnost nabavke savremene poljoprivredne mehanizacije preko zadruga, u odnosu na investicije pojedinačnih poljoprivrednika.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/UrosDavidovic

Događaju su prisustvovali direktori zadruga, predsednici Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, rukovodstvo grada Кikinde, predstavnici kompanija koje se bave prodajom mehanizacije, Razvojnog fonda Vojvodine, osiguravajućih društava… „Samo uz zadruge možemo da postanemo konkurentniji na tržištu i produktivniji u poljoprivrednoj proizvodnji, imajući u vidu da kaskamo za Evropom upravo po pitanju produktivnosti rada. Osim tehnički racionalne iskorišćenosti mehanizacije za sve zadrugare, smanjuju se i troškovi celokupne proizvodnje, na šta je veoma značajno ukazati u ovim godinama obeleženim rastom cena svih inputa za poljoprivredu“, izjavila je predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj.

Domaćin skupa bila je ratarska zadruga „Žitopromet“ iz Кikinde koja je iz programa podrške zadrugama koji sprovodi Ministarstvo za brigu o selu dobila 15 miliona dinara za nabavku mehanizacije u ratarstvu.

Ta banatska zadruga ima 10 članova i bavi se proizvodnjom ratarskih kultura - pšenice, suncokreta, kukuruza i pivarskog ječma na površini od 600 hektara, dok na 150 hektara svojim kooperantima, kojih ima oko 40, pruža usluge pripreme, obrade i otkupa ratarskih kultura.

„Naša zadruga konstantno ulaže u mehanizaciju, u proteklom periodu kupili smo tri mašine, a investicijom koju smo ostvarili sredstvima Ministarstva za brigu o selu 2021. godine uvećali smo poslovni prihod za 24,5 miliona dinara u odnosu na 2020. godinu", rekao je direktor zadruge Marko Đurđulov.

Profesor na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Aleksandar Sedlar rekao je da počeo karijeru u zadruzi i zahvalio ministru Кrkobabiću što novim programima i investicijama u zadruge "ponovo osvetljava ovaj vid organizovanja poljoprivrednih proizvođača".

"Zadruge su naša prošlost, ali sasvim sigurno možemo da kažemo i budućnost, jer prednjače u savremenoj mehanizaciji i uslužnoj delatnosti“, kazao je on.

Od 2017. godine, od kako je počeo projekat revitalizacije zadrugarstva u Srbiji, na inicijativu Кrkobabića dodeljeno je 2,13 milijardi dinara kojima je pospešen rad ukupno 207 zadruga, od preko hiljadu novoosnovanih u tom periodu.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.