ZAVRŠEN SASTANAK PENZIONERA I PREMIJERKE: Evo šta su tražili i kako se završilo!
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

penzionerske organizacije

ZAVRŠEN SASTANAK PENZIONERA I PREMIJERKE: Evo šta su tražili i kako se završilo!

Od 1. oktobra penzije veće za 5,5 odsto

Objavljeno:

Predstavnici penzionerskih organizacija su na današnjem sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim izneli stav da prosečna penzija ne bi trebalo da padne ispod 50 odsto prosečne plate, rekao je predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić preneo je novinarima da su se predstavnici vlade i penzionera složili u 90 odsto tema o kojima su razgovarali.

- Naš cilj je bio da na ovom sastanku predstavnicima vlade predočimo neophodnost očuvanja švajcarske formule plus, odnosno da prosečna penzija ne sklizne ispod 50 odsto prosečne zarade. To će naravno diktirati i brojne spoljne okolnosti i ekonomska situacija, ali je važno da je naš predlog veoma pažljivo saslušan i biće razmotren, rekao je Savić novinarima posle sastanka u Vladi Srbije i izrazio zadovoljstvo time što se razgovaralo u veoma korektnoj atmosferi.

Vlada Srbije
foto: Ana Paunković

Kada je reč o sadašnjem odnosu prosečne plate i prosečne penzije naveo je da je prosečna plata oko 85.000 dinara a prosečna penzija oko 37.800, što znači da je učešće prosečnog penzionerskog primanja u prosečnoj plati manje od 50 odsto.

Od 1. oktobra penzije veće za 5,5 odsto!

Istakao je da predstoji i rebalans budžeta i povišica penzija od 1. oktobra od 5,5 odsto, čime bi ovaj odnos mogao da se popravi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je na današnjem sastanku bilo reči i o vraćanju delova penzija najstarijima od 2014. do 2018. godine, Savić je rekao da je to bila jedna od tema.

- Mi smo predstavnicima Vlade Srbije preneli informaciju šta penzioneri misle o tome. To pitanje je dosta kompleksno i nisu sazreli materijalni uslovi da se ono ponovo aktivira. Ono ima i svoju pravnu dimenziju, poznata je odluka Ustavnog suda, zatim međunarodnog suda, rekao je Savić.

Na stolu bila i tema o vraćanju delova penzija najstarijima od 2014. do 2018. godine

Dodao je da ova tema trenutno nije aktuelna, ali da je penzioneri drže otvorenom.

Penzioneri
foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Zadovoljstvo razgovorima izrazio je i predsednik Udruženja sindikata penzionera Milan Grujić, koji je rekao da su redovni godišnji sastanci predstavnika Vlade Srbije i penzionera veliki napredak i da bi trebalo da budu i češći.

- Posle dugo vremena napravljena je dobra saradnja u smislu razumevanja. Najvažnije je da kroz dijalog dođemo do zajedničkog rešenja. Tako smo lane predložili povećanje od 24 odsto, a dobili smo 22 odsto, sada smo predložili 10 odsto vanredno povećanje, a vlada je usvojila 5,5 odsto plus 14,8 odsto od 1. januara 2024. godine, rekao je on i dodao da su se predstavnici vlade i penzionera danas složili u 90 odsto tema o kojima su razgovarali.

Kao posebno važno je istakao to što je prihvaćen stav penzionera da se više neće umanjivati stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Na taj način će se ojačati penzijski fond i to je velika korist za sve penzonere, jer će fond jačati i postati samoodrživ iz vlastitih sredstava, naglasio je Grujić.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.