JOŠ UVEK NEMA DOGOVORA O POVEĆANJU MINIMALCA: Ako se ne slože, Vlada seče 15. septembra!
Ministarstvo finansija, Foto: Printscreen/N1

nesuglasice

JOŠ UVEK NEMA DOGOVORA O POVEĆANJU MINIMALCA: Ako se ne slože, Vlada seče 15. septembra!

Poslodavci tvrde i da je moguće da se priča završi na rastu od 17,8 odsto, što je na aktuelni minimalac od 42.000 dinara dodatnih oko 7.500 dinara

Objavljeno:

Koliki će biti minimalac nije poznato ni nakon trećeg sastanka poslodavaca, sindikata i Vlade. Ozvaničeno je da će dogovoreni iznos biti poznat 7. septembra, kada je i zakazan poslednji razgovor na ovu temu. Ukoliko ga, pak, ne bude, jer su sve tri strane u predlozima "daleko", Vlada će 15. septembra sama doneti odluku o visini minimalca, što je bio slučaj i prethodnih godina. Poslodavci tvrde i da je moguće da se priča završi na rastu od 17,8 odsto, što je na aktuelni minimalac od 42.000 dinara dodatnih oko 7.500 dinara.

Da je četvrtak dan odluke o minimalnoj zaradi za narednu godinu, izjasnile su se sve tri strane nakon sastanka, Samostalni sindikati, Unija poslodavaca i predstavnici Vlade. Kako su naveli na sastanku kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta (SES) samo se pregovaralo, a ne i odlučivalo.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao je nakon sastanka da sindikat i dalje ostaje pri svojim zahtevima kada je reč o povećanju minimalne zarade, ali i istakao da Vlada i Ministarstvo i dalje nisu spremni da je prihvate i da nisu za nove promene, dok su poslodavci manje više u ovom slučaju neutralni.

Ministarstvo finansija: Najveće povećanje minimalca do sada

Posle sastanka o povećanju minimalne zarade oglasio se ministar finansija Siniša Mali na društvenim mrežama. On je na svom instagram profilu napisao koliko je država nudila i da očekuje da svi detalji o povećanju minimalne zarade budu poznati početkom narednog meseca, ali naglasio da će to biti najveće povećanje u istoriji.

- Očekujemo da početkom septembra bude poznat i tačan iznos minimalne zarade, ali to će svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji. Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu - objavio je Mali.

Unija poslodavaca: Dogovor još uvek nije postignut, strane su daleko

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca, kaže za "Blic Biznis" da su i na poslednjem sastanku strane izašle sa svojim predlozima, koji se i dalje ne podudaraju.

- Dogovor još uvek nije postignut. Sve tri strane su izašle sa svojim predlozima, a šta će od toga biti usvojeno znaće se u četvrtak. Jedino što je dogovoreno je da će 7. septembra biti usvojen dogovor, ako ga i bude, imajući u vidu da su strane jako udaljene. Ukoliko ne bude dogovora, Vlada će sama da donese odluku 15 septembru što je Zakonom predviđeno i tak je bilo i ovih godina. Sindikalci su uvek tražili više, poslodavci su prihvatali predlog Vlade ukoliko bi dala određene olakšice, a postoji mogućnost da će i sada poslodavci da prihvate povećanje koje je u igri od 17,8 odsto - kaže Atanacković.

Naš sagovornik nije optimista kada je u pitanju povećanje koje traže sindikalci, jer, kako objašnjava, ako bi se minimalac izjednačio sa potrošačkom korpom to bi bilo povećanje od 30 odsto, što se kakao kaže prema dosadašnjem iskustvu pokazalo nemoguće.

- Sindikati su ostali pri zahtevu da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa potrošačkom korpom. To znači da je sadašnji minimalac potrebno povećati za 30 odsto. Iz onoga što je do sada bilo poznato iz dosadašnjih razgovora, pokazalo se da je to relativno nemoguća stvar. To znači da sadašnji minimalac bude povećan na 52.000 dinara. Sindikati od 2018. godine traže da se potrošačka korpa i minimalac izjednače ali za to nikako nisu bili stvoreni uslovi - kaže sagovornik.

Nebojša Atanacković
foto: Dado Đilas

On objašnjava da je Vlada izašla sa svojim predlogom i ponudila povećanje od 17,8 odsto, što je najveće povećanje ikada za minimalnu cenu rada.

Šta je ko tražio

Minimalna zarada u Srbiji je ove godine povećana za 14,3 odsto i ona trenutno iznosi oko 42.000 dinara. Ministarstvo finansija predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara. Istovremeno je Vlada je predstavnicima poslodavaca ponudila da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.

Zoran Marković, predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije rekao je uoči završnog sastanka u okviru pregovora da je predlog Ministarstva finansija za sindikalce i radnike neprihvatljiv. Predstavnici sindikata ipak imali su drugačiji predlog, i tražili da se minimalna zarada izjednači sa potrošačkom korpom, odnosno da sadašnji minimalac bude podignut na 52.000 dinara.

On je istakao da je na sastanku predložena i olakšica za poslodavce – da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara, ali da oni i dalje nisu zadovoljni ponudom.

- Nismo zadovoljni ponudom. Sindikat je odbio to povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto po satu, odnosno sa 230 na 271 dinar, jer je to i dalje manje od minimalne potrošačke korpe, koja je sada 51.874 dinara. Sindikat traži da povećanje bude veće jer će potrošačka korpa u januaru sigurno preći tih 51.847 dinara - rekao je Marković.

Sindikalci su tražili da se korekcija minimalnih primanja napravi i 1. septembra, da se povećanje napravi dva puta jer su egzistencijalne potrebe povećane u odnosu na početak godine, kada je napravljena korekcija od 14,3 odsto.

IT, Zarada, porast, posao, Plata
foto: Promo, Filip Plavčić

Vlada ponudila povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto, sindikalci traže 30 odsto

- Glavni pokazatelj naših zahteva je rast cena hrane – od jula 2020. do jula 2021. iznosio je 20,3 odsto, a od jula 2021. do jula 2022. 21,1 odsto. Sve to znači da je za poslednje dve godine rast cena hrane bio 41,4 odsto, a da su oba povećanja, prethodno i ovo ponuđeno 32,1 odsto - naveo je predstavnik Saveza sindikata u pregovaračkom timu.

Iz Unije poslodavaca su manje više neutralni po ovom pitanju. Prema rečima Nebojše Atanackovića, postoji mogućnost da će Unija poslodavaca prihvatiti ponuđeni iznos povećanja mi Ministarstva finansija 0d 17,8 odsto ali da očekuju od države da poveća neoporezovani deo zarade, kako deo tereta ne bi snosili samo oni, već i država.

03:55

IMA LI NADE DA RADNICI ZA MINIMALAC MOGU DA POKRIJU POTROŠAČKU KORPU?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.